Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Hegyvidéki Ifjúsági Önkormányzat alakul

Hegyvidéki Ifjúsági Önkormányzat alakul

Hegyvidék önkormányzata szívesen támogatja a polgárság jóllétét célzó lakossági, intézményi, illetve civil kezdeményezéseket. Ilyen a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ által javasolt Hegyvidéki Ifjúsági Önkormányzat megalapítása, melynek előkészületei hónapok óta zajlanak, most pedig egy személyes találkozóra is sor került: a KLIK-hez tartozó kerületi iskolák diákönkormányzatainak képviselőit Fonti Krisztina fogadta az önkormányzat épületében.

ifjusagi_talalkozo05

Az előzményekről szólva Nátulyné Szabolcsik Erika a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ helyettes vezetője elmondta, hogy tapasztalataik szerint a mai fiatalok érzékenyek a társadalmi problémákra, a hegyvidéki diákok pedig szeretik a lakhelyüket és szeretnének is tenni érte. Ezért gondolta úgy Schmidt Richárd, hogy érdemes lenne a kerületben életre hívni a helyi ifjúsági önkormányzatot.
A CSSK berkein belül működő Ifjúsági Közösségi Tér irányítója elárulta, hogy a települési diákönkormányzat nem új találmány, 25 éves múltra tekint vissza, ám a rendszer nem egységes. Ezért vannak most itt a KLIK-hez tartozó középiskolákat képviselő diákok, hogy közösen kitalálják a hegyvidéki modellt. Ami egyébként úttörő vállalkozás, hiszen a fővárosban jelenleg egyetlen kerületben sincsen hasonló szervezet.

ifjusagi_talalkozo07

Fonti Krisztina kiemelte, hogy valóban nem volt eddig diákképviselet kerületi szinten, pedig erre szükség lenne. Örvendetes, hogy elindult a folyamat, ami szeptemberben tovább szélesedik, hiszen akkor a többi, nem állami fenntartású középiskolát is bevonják a szervezésbe. A diákképviselők részéről elhangzott, hogy igény lenne kerületi ösztöndíjprogramra, amire Fonti Krisztina azt válaszolta, hogy erre szolgál a Bursa Hungarica ösztöndíjrendszer, de ezek szerint ennek ismertsége nem megfelelő. Hozzátette, hogy ezt jelenleg csak kerületi diákok vehetik igénybe, ám megvizsgálják a lehetőségét annak, hogy kiterjesszék a programot a hegyvidéken tanulókra. Kisebb vita alakult ki azzal kapcsolatban, hogy kik lehetnek választhatók és kik választhatják majd meg az ifjúsági önkormányzat tisztségviselőit, Van, aki a helyben lakást tartja fontosnak, mások viszont a mellett érveltek, hogy minden diák kapja meg a lehetőséget a tisztségviselésre. Fonti Krisztina véleménye szerint valamilyen formában az iskolákat kellene bázisnak tekinteni, és így felépíteni a kerületi szintű ifjúsági önkormányzatot. Amelynek képviselői akár a „nagy” önkormányzat testületi üléseire is meghívást kaphatnának, előterjesztéseket tehetnének, hozzászólhatnának a diákságot, illetve az ifjúságot érintő önkormányzati döntésekhez, részt vehetnének ezek előkészítésében. Ahogyan az alpolgármester fogalmazott, egy valódi érdekképviseleti szervezetként működne az ifjúsági önkormányzat. Ezzel egyetértettek a jelenlévő diákok is, akik már most különböző kulturális és szórakoztató programokban gondolkodnak. Fonti Krisztina erre reagálva kifejtette, hogy Hegyvidéken magas a szépkorúak száma, és nekik rengeteg programot szerveznek. Ugyanez a helyzet a felnőttekkel és még inkább a családosokkal, de való igaz, hogy kevés önkormányzati rendezvény szól a fiataloknak. Ezen változtatni kell, de nem úgy, hogy az önkormányzatban ülő felnőttek találják ki, mi jó a diákságnak, hiszen ők teljesen másként gondolkodnak. Legyen meg a lehetősége a diákoknak javaslatokat tenni és akár meg is szervezni a saját programjaikat, amihez az ifjúsági önkormányzat adhatná a szervezeti hátteret.

ifjusagi_talalkozo12

Egy olasz példát hozva megemlítette a generációk közötti kapcsolatok erősítését, ami az itáliai városban úgy működik, hogy a fiatalok elmennek az idősekhez, akik a régi időkről, a településükről, az egykori életről beszélnek nekik. Nagyszerűen kapcsolódhatna ez ahhoz a kezdeményezéshez, ami azt célozza, hogy a Hegyvidék legyen demenciabarát kerület, és aminek érdekében már rengeteget tett az önkormányzat. Az iskolák képviselőinek javaslatai között szerepelt a továbbtanulást segítő program elindítása, a diák-diák korrepetáció elősegítése, egy információs internetes oldal létrehozása, gyűjtések szervezése. Utóbbival kapcsolatban Fonti Krisztina felhívta a figyelmet, hogy jelenleg is zajlik egy önkormányzati segítő program az Árnyas úti befogadóotthonban átmenetileg elhelyezett gyermekek számára. Arra bíztatta a diákokat, ha tehetik, csatlakozzanak a kezdeményezéshez és adományozzanak például plüss játékokat a kicsiknek. Végezetül az alpolgármester kiemelte: jó látni, hogy a mai fiatalok komolyan veszik a társadalmi felelősségvállalást, szívesen segítenek másoknak és vannak saját ötleteik, amiket megvalósítanának.