Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

POLI4559

Hild-díjat kapott a Hegyvidék

Kimagasló, emberközpontú városfejlesztési tevékenységéért a Magyar Urbanisztikai társaság 2018-ban a Hegyvidéki Önkormányzatnak ítélte a Hild-díjat. Az urbanisztikai konferenciával egybekötött esemény renoméját jól példázza, hogy többek között a világhírű dán várostervező, Jan Gehl is tarott előadást.

„A tizenkettedik kerület kivételes természeti értékekkel, komoly kulturális örökséggel és építészeti szempontból kimagasló minőségű épületekkel rendelkezik. A Hegyvidék azonban nem ezért kapja a Hild-díjat. Az épületek és az infrastruktúrák ugyanis csupán a város alkotóelemi, az örökül kapott kincs pedig érték, de önmagában nem érdem. A kerület a tudatos, egészre figyelő törekvései és elért eredményei miatt érdemelte ki az elismerést” – magyarázta Salamin Géza, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke, akitől a nemrégiben felújított Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont patinás épületében Pokorni Zoltán polgármester vette át Magyarország legrangosabb településfejlesztési díját, melyet 1968 óta kétévente ítélnek oda azoknak az önkormányzatoknak, amelyek kiemelkedő urbanisztikai programokat valósítottak meg.

TT_Hild-dij_20190215_006

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a Hegyvidék országgyűlési képviselője kiemelte: 2006 óta a tizenkettedik kerület, Pokorni Zoltán vezetésével új lendületet kapott, s Budapest fejlődésének előfutára volt. Mint fogalmazott, azok a nagy vállalkozások, amelyekkel a kerület a Hild-díjat is kiérdemelte, jól mutatják, hogy új világ születik a szemünk előtt. Példaként említette a MOM Optikai Művek környékének városközponttá alakulását, a Böszörményi út főutcává válását, a Normafa terültének rehabilitációját, a Kulturális Szalon új épületét, a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont rekonstrukcióját, illetve a környezeti fenntarthatóságágért felelős Zöld irodát. „Az elképzelt modernizáció helyett a kerület ma is sok mindenben Jókai örökségére épít” – mondta.

TT_Hild-dij_20190215_014

„Az elmúlt tíz-tizenkét év munkájának elismerését látjuk a díjban. Az esztendők során sok kiváló szakember dolgozott az önkormányzatban azért, hogy ma elmondhassuk: jó és élhető kerület a miénk” – fogalmazott Pokorni Zoltán, aki kitért arra is, hogy a sikerhez a szakembereken kívül a helyi politikusok és képviselők is kellettek, akik bár különböző pártokhoz tartoznak, mégis konstruktívan segítették a városfejlesztési döntéseket. „Olyan terveket terjesztettünk a képviselő-testület elé, amelyeket ők is támogattak. Az alpolgármesterek, az önkormányzati dolgozók és a kivitelezők mellett nekik is köszönet jár az elmúlt tizenkét évben elért eredményekért” – emelte ki a polgármester, aki arra is kitért, büszke arra, amiért a díjátadó ünnepséggel egybekötött konferencián a szakmában nemzetközileg méltán híres dán építész és várostervező, Jan Gehl, az egyebek mellett magyarul is megjelent Élhető városok című sikerkönyv szerzője előadásával megtisztelte kerületünket.

TT_Hild-dij_20190215_017
A polgármester elárulta, hogy a Hegyvidék fejlődésének alapjául Jan Gehl emberközpontú építészete szolgált, s sokat segített abban, hogy mikképpen lehet elérni azt a szép célt, hogy élhető, gyalogolható várost lehessen felépíteni. „Pokorni Zoltánnak átadtam egy javaslatcsomagot, amely Koppenhága városstratégiáját tartalmazza. Ebből kiderül, hogy mikképpen lehet emberközpontú város építeni, hogyan tartsuk szem előtt a gyalogosokat és a kerékpárosokat – bár utóbbi nem is olyan egyszerű itt, a hegyen!” – mondta lapunknak Jan Gehl, aki előadásában arra is kitért, hogy a modern építészet egyik legnagyobb hibája, hogy nem veszi figyelembe az embereket. Szerinte ugyanis a környezet, az utcák, az épületek nagyban befolyásolják a polgárok egészségét, életminőségét. „150 évvel ezelőtt még a homo sapiensek számára építették a városokat, nem pedig az autóknak. Az emberközpontú elgondolások éppúgy alkalmazhatók a 1,5 milliós Koppenhágában, mint a metropoliszokban vagy a kisebb falvakban” – magyarázta a világhírű szakértő, aki lenyűgözőnek találta a Hegyvidék természeti adottságait.

TT_Hild-dij_20190215_030
A Hegyvidéki Konferencián olyan neves szakemberek tartottak előadást, akik amellett, hogy szakmájuk kimagasló képviselői, személyesen is kötődnek a kerülethez: Dúll Andrea egyetemi tanár, Meggyesi Tamás, a Budapesti Műszaki Egyetem professzora, Finta József építész, Kocsis János Balázs, a MUT alelnöke, Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum igazgatója, és Alföldi György, a BME Építészmérnöki Karának dékánja is értékes prezentációval gazdagította az ünnepi rendezvényt.

TT_Hild-dij_20190215_013