Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

beneda_attila08b

Családtámogatás, demográfiai helyzet, egyszülős családok

2017. 02. 02.

A Hegyvidéki Kulturális Szalon elindította „Apa is csak egy van” címmel interaktív előadás-sorozatát az elvált apák helyzetéről, különös tekintettel a gyerekekre. A sorozat első témáját „Családtámogatás, demográfiai helyzet, egyszülős családok” címmel dr. Beneda Attila, az EMMI család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára tárta a hallgatóság elé.

A Hegyvidéki Önkormányzat nevében Fonti Krisztina alpolgármester, a civil kezdeményezésre indított programsorozat fővédnöke köszöntötte a megjelenteket az „Apa is csak egy van” című interaktív előadás-sorozat első alkalmán. Egy idézettel kezdte: „Erich Wolf Segal amerikai író szerint »A válás mindig keserves. Állítólag a gyerekeknek a legrosszabb, az én tapasztalatom szerint az apa is alaposan megszenvedi. […] Szülőnek lenni nem részfoglalkozás, inkább tornamutatvány. Ha az ember elengedte a trapézt, többé nem kapaszkodhat vissza.« A család az a közösség, amely biztonságot ad számunkra. A világban és hazánkban is sajnos kevés a rendezett család, nagyon sok a válás, ezeknek, a gyermekek a leginkább szenvedő alanyai. Ezért is indítjuk útjára – tudomásunk szerint elsőként Budapesten – ezt az előadás-sorozatot az elvált szülőkre, közöttük az elvált apákra, az ő jogaikra, valamint gyerekeikre koncentrálva. A cél a figyelemfelhívás, és hogy gyermekeink élete rendezettebbé, boldogabbá váljon” – tette még hozzá Fonti Krisztina.


beneda_attila02k

 

Az első előadó, dr. Beneda Attila az EMMI család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára nemzetközi összehasonlításban elemezte a riasztó magyar demográfiai helyzetet. „Bár 27 európai uniós ország közül egyik sem éri el a jelenlegi népessége fenntartásához szükséges 2,1 százalékos statisztikailag mért születésszámot, Magyarország 1,4 százalékos termékenységi mutatóval az utolsó a sorban. Ha ez a tendencia nem változik, a prognózisok szerint 2060-ra lakosságunk 7 millió 900 ezerre csökken. A nem túl vidám adatok közé tartozik, hogy 2014-ben a házasságon kívül született gyermekek aránya több mint 50 százalék volt, és az egyszülős családok aránya is egynegyedével nőtt.”

 

A kormány fenntartható demográfiai fordulatot szeretne elérni. „Ennek érdekében rendelte el a többi között az új otthonteremtési programot, a gyermekvédelmi intézkedéseket, a munkahelyvédelmi akciókat és a részmunkaidő támogatását” – mondta a helyettes államtitkár. Az előadást vita követte, a felszólalók között türelmetlenül unokára váró nagypapákkal.

(Balajthy)

IMG_8110_227

a költészet napján április 11-én kedden, 14.00 órakor

papp

PAPP LÁSZLÓ olimpiai bajnok ökölvívó szobrának avatására

bojt_es_husvet

Sváb hagyományok kicsiknek és nagyoknak a Lívia villában

klimabarat


Az előadás-sorozat moderátora és első előadója: Németh Lajos, meteorológus.

Katona_Gyorgy

KATONA GYÖRGY festőművész (Pápa)

kiállításának megnyitójára

sportnap_1

a Hegyvidéken élő szépkorú lakosság számára

Nevtelenkkk

Árendás József

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2017-ban is folytatódik.


«
»

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

Kóstolja meg Ön is

kerekpar_regisztracio

matyasbanner

e_ugyint_banner250B


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2017

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

europai_unios_palyazatok_2017

Minerva térinformatika