Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

10 éves a Hegyvidéki Kulturális Szalon

10 éves a Hegyvidéki Kulturális Szalon

10 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Hegyvidéki Kulturális Szalon, amely már a kezdetektől igen népszerű volt, és a kerületben élők egyik legkedvesebb találkozási pontjává vált. A jubileumi évfordulót izgalmas előadásokban, meghitt beszélgetésekben, táncban és dallamokban gazdag fesztivállal sikerült felejthetetlenné varázsolni.

Egy év kihagyás után ismét becsengettek a Hegyvidéki Kulturális Szalon egyetemén, ahol tudományos, ismeretterjesztő témákkal várják a szépkorú diákokat. „A vírus miatt sokáig bezárkóztunk. Ez is rámutatott arra, hogy sokféle lelkiállapota lehet egy embernek. Olykor a világot ridegnek és nyomasztónak látjuk. Egy olyan helynek, ahol beláthatatlan veszélyek leselkednek ránk. Máskor színesnek és felfedezésre várónak, ahol boldogok vagyunk” – mondta Pokorni Zoltán polgármester, aki szerint a Hegyvidéki Kulturális Szalon lehetővé teszi, hogy megtapasztaljuk az élet pozitív oldalát. „A Szalonegyetem is ezt a célt szolgálja. Az előadók a szakmájuk bemutatása mellett a saját kincseiket is elhozzák – nekik köszönhetően minden hallgató megismerheti a világ szépségeit” – magyarázta Pokorni Zoltán, aki emlékezetes pillanatokban gazdag szemesztert kívánt.

Az idei tanévnyitó azonban nem csak a viszontlátás öröme miatt volt különleges – a Hegyvidéki Kulturális Szalon ugyanis négy napon át tartó fesztivállal ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját.

szalon10

Piroska és Eddi hegyvidéki művészházaspár Te és én című életműkiállításukat hozták el, Dr. Domján Mihály pszichológus, családterapeuta a szorongáscsökkentéshez adott hasznos tanácsokat, Nagy Katalin a gésák titkos életéről mesélt, Csonka Zsuzsa az operett talányokkal teli világáról rántotta le a leplet, Szebényi Ágnes, a Bajor Gizi Színészmúzeum munkatársa pedig Takáts Katalin színművésszel beszélgetett a kulisszák előtt. Sokan túracipőt is húztak, hogy Kremnicsán Jánossal, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság környezetvédelmi előadójával felfedezzék a Sas-hegy egyedülálló élővilágát.

„Fantasztikusak a programok, a témák változatosak. Minden előadást nagy érdeklődéssel hallgatunk végig, legyen szó fizikáról, művészettörténelemről, zenéről vagy interaktív kirándulásról. A közösségünk kivételesen jó, a szalon dolgozói szívükön viselik a munkájukat. Szeretek itt lenni” – árulta el Erzsi, aki már a nyugdíjas évei előtt is rendszeresen látogatta a Hegyvidéki Kulturális Szalont.

„Ez igazából egy hatalmas, zenés varázsbirodalom, benne varázserdővel és varázsállatokkal. Itt a gyerekek vidámak, boldogok lehetnek, énekelhetnek, táncolhatnak. Jó volt látni, hogy a szülők is felszabadultan élvezik az együtt töltött időt! – mondta Orbán-Bor Klára, vagy ahogy a lurkók ismerik, Gitár Gizi, aki LurkÓperencia szüreti mulatságát hozta el a Hegyvidéki Kulturális Szalon családi hétvégéjére, ahol a klímavédelem szintén fontos szerepet kapott.

gitar_gizi_zenes_musora05

„A gyerekekkel szeretnénk megértetni, hogy mennyire fontos a méhek munkája. Albert Einstein szerint, ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl. Ezért is kell példát mutatnunk a jövő generációjának, csak ez hozhat változást” – mutatott rá Szabó Olivér negyedik generációs makói méhész, aki különleges mézekkel is készült.

szabo_oliver_mehesz

A Szalon10 fesztiválon szinte mindenki örömmel tekintett vissza az intézmény elmúlt tíz évére, hiszen kerületünk egyik legnépszerűbb találkozási pontja már a kezdetektől igen népszerű volt; az itt kialakult közösség az idő múlásával igazi családdá formálódott, amely mindmáig szívesen fogadja az új tagokat. A programok sikerét mutatja, hogy azok nemcsak telt házasok voltak, de sokszor be sem fértek a Böszörményi út nyolcvan négyzetméteres helyiségébe. Az igényeket látva a Hegyvidéki Önkormányzat még 2018-ban úgy döntött, nagyobb központot biztosít a szalonnak, amely a kerületi társintézményekkel – sok más mellett a Hegyvidéki Zöld Irodával és a Demencia Irodával – egymást kiegészítve dolgozik azon, hogy folyamatosan magas színvonalú foglalkozásokkal kedveskedjen a látogatóknak.

kezmuvesseg01

„Ez a ház a kerületi lakosok találkozási helye. Egy olyan közösségi szintér, ahol az idősek, a családosok is megtalálják a nekik tetsző programot. A szalon azonban nem csak emiatt különleges: jó látni, hogy itt az emberek a figyelmükkel és a szeretettükkel boldogabbá teszik egymást. Ez egy olyan érték, ami manapság különösen fontos” – mondta Menyhárt Éva, a Hegyvidéki Kulturális Szalon vezetője, akitől azt is megtudtuk, hogy milyen programokkal készülnek. Mint kiderült, szeptember 26-án a szalon is csatlakozik a Hegyvidéki Önkormányzat és a MOMkult közös szervezésében megvalósuló Hegyvidéki Ősz programjához, szeptember 24-én a Kutatók éjszakáján élőben kapcsolják a CERN genfi központját, november 19-én rajzfilmünneppel várják az érdeklődőket, majd – a hagyományokhoz hűen – adventi vásárral teszik még idillibbé a karácsonyi készülődést.