*

futas08

10 pontban a futók biztonsága

Múlt héten Makai Viktória hosszútávfutót erőszakos támadás érte a főváros egyik pesti kerületében, megverték, és meg akarták erőszakolni. Mindnyájan emlékszünk a soroksári ügyre is, amikor 2013. szeptember 23-án támadtak meg egy kocogó nőt, akit megvertek, megbecstelenítettek és megfojtottak.

A Hegyvidéken számos ember kedvelt testedzése, hobbija a futás – a kerület adottságaiból fakadóan sok esetben fás, bokros útvonalakon –, és bár szerencsére a kerületben a közbiztonság kifejezetten jónak számít budapesti viszonylatban, érdemes néhány tanácsot megfogadni biztonságunk érdekében. A Városmajori és a Normafa Futóklub, valamint a Hegyvidéki Rendészet az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

 1. Futás, kocogás közben a jól láthatóság érdekében fényvisszaverő ruházatot viseljünk, vagy fényvisszaverő pántok legyenek a ruházaton.
 2. Sötétedés után a fejlámpa nagyon hasznos kiegészítő, így szinte ez is elengedhetetlen.
 3. Tervezze úgy a futást, hogy többen legyenek. Remek lehetőség, hogy ismerőseit, családtagjait is kimozdítsa otthonról! Ahol van lehetőség, kísérhetik Önt kerékpárral is, de elviheti magával kutyáját is mozogni.
 4. Ha elmegy futni, mondja el családtagjának, hogy merre fog menni, és nagyjából mikor fog visszaérkezni.
 5. Fülhallgatóban ne bömböltesse a zenét! Ez utcán egyébként is különösen veszélyes, mert nem hallja a közeledő járműveket.
 6. Hallgasson az ösztöneire. Ha azt érzi, követik, vagy veszélyben érzi magát, rögtön hívja fel barátját, házastársát vagy szüleit, és mondja el, pontosan hol van. Beszéljen neki az érzéséről.
 7. Legyen önnél legálisan beszerezhető gázspray. Két típust forgalmaznak. Az egyik a közeli támadások elhárítására készül, ezért felhőt fúj gázból. A másik típust a messzebb levő támadások elhárítására fejlesztették, ezért a gáz sugárban hagyja el a palackot. Ha beszerzett magának gázspray-t, futás közben legyen a kezében vagy a ruházatán egy olyan helyen, ahonnan nagyon könnyen elővehető.
 8. Legyen tisztában azzal, milyen segélykérési lehetőségei vannak.
  - kiabáljon hangosan
  - ha van ideje, hívja a 112-es segélyhívó számot
  - használja a Hegyvidéki pánikgomb applikációt
 9. Részesítse előnyben a kiépített futóköröket.
  A kerületben több futókör is található (Városmajor, Gesztenyéskert, Normafa), ezek a futókörök látogatottak és sötétben kivilágítottak, ezért biztonságosabbak, mint a nem kiépített futópályák.
 10. Egy-egy helyzetben az önvédelmi tudás is jelenthet előnyt. A Hegyvidéken önvédelmi sportok tanulására számos lehetőség van, ilyen például a Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémia (http://www.hegyvidekharcosai.hu) vagy a SHUHARI DOJO Életmód és Harcművészeti Központ (www.shuharidojo.hu).