Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

szj_korh

9 milliárdos fejlesztés indul a Szent János Kórházban

A Hegyvidéki Önkormányzat részvételével zajló több éves előkészítő munka eredményeképp a Kormány az 1673/2017. (IX. 21.) Korm. határozatában döntött a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere által kezdeményezett Hegyvidéki Szakrendelő megvalósításáról.

A kormány a 2017-2020 közötti időszakra megfelelő ütemezésben összesen 9,365 milliárd Forintot biztosít a Hegyvidéki Szakrendelő kialakítására, amelyet a kormány döntése szerint a – a Semmelweis Egyetem fenntartásában lévő – Kútvölgyi Klinikai Tömb járószakrendelő épületében kell kialakítani, az Egészséges Budapest Program keretei között.
Pokorni Zoltán polgármester elmondta, hogy a kormány által biztosított forrásokból a Kútvölgyi járóbeteg-szakrendelő épület teljes építészeti felújítását, klimatizálását, energetikai korszerűsítését, a diagnosztikai és orvosi terápiás eszköz és műszer park cseréjét és fejlesztését (digitális RTG, ultrahang), a szakrendelők bútorzatának a modernizálását, az informatikai rendszer korszerűsítését és modern előjegyzési és beteghívó rendszer kiépítését is meg kell valósítani.
A Hegyvidéki Önkormányzat eredeti javaslatának megfelelően a Hegyvidéki Szakrendelőt a Szent János Kórház szakrendeléseinek a Kútvölgyi járószekrendelő épületébe történő ütemezett átköltöztetésével és az ott működő járószakrendelések integrálásával kell megvalósítani. A tervek szerint a János kórházi szakrendelések nem a Kútvölgyi épület teljes rekonstrukcióját követően kerülnének átköltöztetésre, hanem a rekonstrukció ütemezésével összehangolt módon több egymást követő ütemben.
A polgármester kiemelte, hogy az eredetileg „Horthy Miklós kórháznak” épült, majd a pártállami időkben a pártelit „Pártkórházaként” működő Kútvölgyi Klinikai Tömb kifejezetten integrált járószakrendelő céljára tervezett épületében a modernizálás, a felműszerezés és a rekonstrukció előrehaladásával párhuzamosan egyre több és több szakrendelés nyílik meg a hegyvidéki és a környékbeli második illetve első kerületi polgárok számára. Véleménye szerint ez jelentős minőségi javulást fog eredményezni az érintett lakosság jelenlegi, épületenként és szakmánként széttagolt János kórházi járóellátásához képest, valamint jelentősen csökkenti a zsúfoltságot és a zsúfoltságérzést a János kórházi fekvőellátás tekintetében is, lévén, hogy az évi mintegy 40 ezer fekvőbeteg ellátását végző János kórházi épületekből fokozatosan a szomszédos Kútvölgyi járóépületbe kerül át a János kórház által jelenleg ellátott évi mintegy 980 ezer járószakellátási esemény során ellátott évi mintegy 450 ezer járóbeteg.