Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

aradi_filharmonikusok09_mb

Aradi hangverseny a MOMkult-ban

Arad városa és a Hegyvidék között 2010 óta tart a szoros kulturális kötelék. A testvérvárosi kapcsolat jegyében az idén ősszel is vendégszereplésre érkezett az Aradi Filharmónia Vonószenekara a MOM Kulturális Központba.

Telt ház volt a MOMkult kupolatermében, ahol a hegyvidékiek lelkesen üdvözölték a Dorin Frandes karmester vezette Aradi Filmharmónia Vonószenekart. A mester köszöntötte a megjelenteket, és elmondta, mit hallhatnak majd a marimbával és orgonával kiegészült zenekar előadásában. A program a következő volt: Alfred Alessandrescu: Őszi este; Nebojsa Zivkovic: Prokleti Koreniscu, marimbán szólót játszott: Gheorghe Sara; Monti: Csárdás, marimbaátirat, szólista: Gheorghe Sara; Albinoni: Adagio, az orgonánál: Henriette Nagy; Mozart: Templomi szonáta orgonára és zenekarra, szólista: Henriette Nagy; Vivaldi: Négy évszak – az ősz, szólista: Gherghel Florin; Vivaldi: Hegedűverseny négy hegedűre, szólisták: Gherghel Florin, Bladean Madalina, Avramut Titus, Zoe Pasca.Megkérdeztem Dorin Frandest, hogyan telt az elmúlt évük, és mik a legközelebbi terveik. „Az Aradi Filharmónia nagyzenekara továbbra is hetente fellép, emellett vannak kamarazenei estek is. Ha szükséges, kiegészülünk fúvósokkal és ütősökkel, zenészeink a nagyzenekarban is játszanak – válaszolta. – Gyakran szerepelünk a megyében, Magyarországra is többször jövünk. Felléptünk a Gyulai Várszínházban, jó hangulatú koncertet adtunk az Almásy-kastély kertjében, jártunk Békéscsabán, Szegeden. Jók a kapcsolataink a Szegedi Operával. A most következő évadot a felújított aradi Kultúrpalotában Verdi Trubadúrjával nyitjuk meg. Gyüdi Sándor vezényel majd, a szólisták, a rendező, a díszlet és a jelmez szegediek, de a zenekart és a kórust mi, aradiak, adjuk.”
Arról, hogy hogyan alakult ki a nézők által vastapssal jutalmazott mai műsor, a következőket mondta: „Tavaly tetszett a közönségnek a könnyed zenei program, benne barokk és modern művekkel, most hasonló hangulatot szerettünk volna teremteni, elhoztuk az orgonát, a marimbát. Egy zsűrizés alkalmával találkoztam ezzel a csodálatos leánnyal, Gheorghe Sarával, aki még zeneiskolás. Örülünk, hogy velünk játszik, mi pedig segíthetjük az ismertséggé válás útján.”