Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

fekete_geza01

Aranyfényben – Fekete Géza szobrászművész kiállítása

„Aranyfényben” címmel megnyílt Fekete Géza szobrászművész, a Gesztenyés kertben álló Papp László-szobor alkotójának kiállítása a Hegyvidék Galériában.

Fonti Krisztina alpolgármester köszöntőjében Fekete Géza Hegyvidéki kötődéseit sorolta, aki művészcsaládban született, szülei műterme egy Bors utcai szuterén volt (ma Hajnóczy József utca). Sajnos az épület a háborúban találatot kapott, édesapjának több száz szobra odaveszett. Szívderítőbb élmény, hogy a művész a Németvölgyi úti „Mackós” iskolában tanult, s az egykori VIII. B osztály a mai napig tartja osztálytalálkozóit a Makk 7-esben. Fekete Géza középiskolás kora óta szoros kapcsolatban állt a sporttal, olyannyira, hogy a Képzőművészeti Főiskola elvégzése után spottárgyú munkákat kezdett el alkotni. A kiállításon sporttémájú kisplasztikái mellett az Aranycsapat tagjainak portréi és éremművészeti munkásságának egyes darabjai is bemutatásra kerülnek.
kiallitas08„A test és lélek egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen a mozgás, a sport, de egy nemzet, egy közösség számára a szurkolás is igen fontos összekovácsoló erő, ez sokszorosan érvényes volt az Aranycsapat legendás szereplésekor a diktatúra idején” – mondta az alpolgármester.
kiallitas14Feledy Balázs művészeti szakíró méltatásában felvetette, hogy a sportszobrászat a XX. század művészetében ellentmondásos jelenség, mert a sport ábrázolása a képzőművészetben a diktatúráknak azzal, hogy hősöket állítanak elénk, alkalmat ad a művészettel való visszaélésre is. „Fekete Géza azon kevesek közé tartozik, akik ábrázolásukkal nem naturalisztikus vagy absztrakt, hanem a sport dinamikus karakterét tartják fontosnak, és soha nem a politikát.”
kiallitas05Fekete Géza kérdésemre elmondta, hogy először mindig egy gondolat ragadja magával, azután fog papírt, ceruzát, majd gyurmát. „Az Aranycsapat portréit belső kényszer hatására készítettem, emlékezve az akkori nehéz idők »gladiátoraira«, hiszen akkor ők jelentették számunkra és a nagyvilág számára, hogy van egy kis ország, Magyarország, amely a sportban nagyhatalom.”

(A kiállítás megtekinthető július 20-ig, keddtől péntekig 10:00-18:00, szombaton 10:00-14:00 között. Július 5-én 18:00-kor a 6:3, avagy játszd újra, Tutti című film vetítésére várják a vendégeket a Hegyvidék Galériában.)