Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

svabhegyi_bolcsode04

Átadták a kibővített Svábhegyi Bölcsődét

Az állam és az önkormányzat együttműködésével, európai uniós támogatással kibővült a Svábhegyi Bölcsőde. A közel hatszázmillió forintos beruházás során két új épületszárnyat alakítottak ki, a régi épületrészeket és a játszóudvart pedig teljeskörűen felújították.

„Bízunk abban, hogy a kiépülő családtámogatási rendszer, amelynek fontos elemei most július elsején, majd jövő év január elsején lépnek hatályba, azzal az eredménnyel jár, hogy minél többen döntenek a gyermekvállalás mellett” – mondta Gulyás Gergely országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökség vezetője a megújult és kibővített Svábhegyi Bölcsőde átadási ünnepségén. Kiemelte, hogy a kormány 2022-ig mindenki számára biztosítani kívánja, hogy bölcsődébe írathassa gyermekét. Ezt a kormányprogramot előzte meg a Hegyvidéki Önkormányzat döntése a svábhegyi intézmény bővítéséről, ami az állam és az önkormányzat együttműködésével valósult meg.

megnyito04

Pokorni Zoltán polgármester arról beszélt, hogy a XII. kerületben évente mintegy hatszáz baba születik, a bölcsődei felvételt pedig tavaly százhetven gyermek számára kérték. Őket, akárcsak az óvodába jelentkezőket, mind fel tudják venni, köszönhetően az elmúlt évek szisztematikus fejlesztéseinek. A Svábhegyi Bölcsődében már tavaly lezajlott egy jelentős energetikai beruházás, idén pedig, a bővítés eredményeképp háromról ötre növelték a csoportok számát. A polgármester kitért rá, hogy az óvodai fejlesztésekkel sem áll le az önkormányzat: most az Orbánhegyi tagóvoda bővítését tervezik, keresik a forrást ahhoz, hogy jövőre megvalósíthassák a beruházást.

A Svábhegyi Bölcsőde bővítési és felújítási munkái idejére, tavaly áprilistól ez év februárjáig két csoportot a Zugligeti, egyet pedig a Krisztinavárosi Bölcsődében helyeztek el. „Bár a költözéstől kissé tartottak a szülők, ám végül sikerült problémamentesen átállni” – idézte fel az átmeneti időszakot Szick Zsuzsanna intézményvezető, aki megköszönte a családok türelmét, valamint a kollégái segítségét. A bölcsőde vezetője elmondta, hogy a fejlesztésekkel együtt az alkalmazotti létszám is bővül: eddig 24-en voltak, hamarosan pedig 38-an fognak együtt dolgozni.

Az intézmény eredetileg U-alakú épületének északi és nyugati irányba történő bővítésével az eddigi 72-ről 120-ra nőtt a férőhelyek száma. A két új csoport a szükséges kiszolgáló helyiségek mellett összesen négy, teraszokra nyíló szobát kapott.

svabhegyi_bolcsode06

Hogy a régi és az új épületbelső között ne legyen minőségi különbség, az önkormányzat az eredeti épület felújítását is elvégeztette. Lecserélték a szerelvényeket, világítóberendezéseket, burkolatokat, álmennyezeteket, kifestettek, valamint modernizálták az öltözőket, a vizesblokkokat és a konyhát.

A fejlesztés részeként teljesen megújult a kert és a játszóudvar, ahol a meglévők mellett két új homokozó és új játszószerek is helyet kaptak. Ütéscsillapító gumiburkolat került a homokozókhoz és a csoportok előtti teraszokra, amik közvetlenül kapcsolódnak az új játszókertekhez.

svabhegyi_bolcsode08

A bölcsőde bővítéséhez a kormány és az Európai Regionális Fejlesztési Alap 376 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított. A meglévő épület felújítására, valamint a kert átépítésére több mint kétszázmillió forintot költött az önkormányzat.

A Svábhegyi Bölcsőde régi épületében tavaly fejeződött be egy nagyszabású energetikai fejlesztés. 110 millió forintos állami és uniós támogatással nyílászárókat cseréletek, homlokzati falakat és tetőt szigeteltek. Kiépítettek továbbá egy 22,3 kWp teljesítményű, 86 napelemből álló fotovoltaikus rendszert, ami az intézmény közel teljes áramszükségletét fedezi.

A korábbi években a Hegyvidéki Önkormányzat másik két bölcsődéjében is jelentős fejlesztések történtek. A Zugligetiben uniós forrásból napelemes rendszert építettek, valamint nyílászárócseréket és homlokzatszigetelést végeztek, míg a Krisztinavárosiban, szintén EU-s támogatással az energetikai korszerűsítés mellett kapacitásbővítés történt, a férőhelyek számát 72-ről 96-ra növelték.