Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

harcsa_veronika05

Bachi dallamok a Kulturális Szalonban

A Hegyvidéki Kulturális Szalonban bemutatták a Bach Mindenkinek Fesztivál jövő évi programját. Az egész Kárpát-medencét átölelő rendezvénysorozat minden eddiginél különlegesebb lesz: a bachi dallamok égisze alatt a Bethesda Gyermekkórház lélegeztetőgépére gyűjtenek adományokat.

A Bach Mindenkinek Fesztivál egy hétköznapinak tűnő utcazenéléssel, New Yorkból indult: Dale Henderson amerikai csellista 2010. március 21-én úgy ünnepelte meg Bach születésnapját, hogy a zeneszerző műveit egy forgalmas vasútállomáson adta elő, megteremtve ezzel a Bach in the Subways elnevezésű mozgalmat, amely mára nemzetközi programmá nőtte ki magát. Magyarországon különösen nagy sikert aratott a kezdeményezés; ezt jól példázza, hogy a fesztivál 2019-ben már az egész Kárpát-medencét átöleli – derült ki a klasszikus zenét népszerűsítő fesztivál jövő évi kínálatát bemutató, gyerekprogramokkal és nagyszabású gálakoncerttel egybekötött rendezvényen, melynek a Hegyvidéki Kulturális Szalon adott otthont.
szaszvarosi_sandor02 2019-ben március 18 és 24. között, több ezer kiváló zenész részvételével, köztereken, kulturális intézményekben, koncerttermekben, templomokban kerül megrendezésre a Bach Mindenkinek Fesztivál, amely ezúttal karitatív célokat is képvisel: a határokon belüli rendezvényeken adománygyűjtést szerveznek, hogy új lélegeztetőgépet vásárolhassanak a Bethesda Gyermekkórház számára. Az erről szóló megállapodást a Kulturális Szalon galériatermében írták alá.

„A zenei kultúra hozzátartozik a mindennapjainkhoz. Büszkék vagyunk arra, hogy a Hegyvidéki Kulturális Szalon, amely azért épült, hogy a hegyvidéki polgároknak kulturális kikapcsolódást nyújtson, egy ilyen nagyszerű rendezvénynek és egy ilyen fontos adománygyűjtő akció bejelentésének lehet a helyszíne” – fogalmazott Kovács Lajos alpolgármester, aki azt is elmondta, hogy mintegy 4000-en vettek aktívan részt a legutóbbi Bach Mindenkinek Fesztivál kerületi programjain, s bízik abban, hogy 2019-ben még többen csatlakoznak a karitatív célokat is képviselő rendezvény közönségéhez.
gyurk_dorottya_kovacs_lajos02

„A gyermekkórház főigazgatójaként megtanultam, hogy az emberek jók. Nagyon sokszor váratlanul keresnek meg minket azzal, hogy segíteni akarnak. A mostani adománygyűjtés különösen közel áll a szívünkhöz. Az egészségügyi dolgozók között rengeteg a zenerajongó; Bach nekem is sokat jelent. A légzés nem csak a zenében lényeges. Gyermekintenzív gyógyászként tudom és látom, hogy mekkora jelentősége van a levegőnek főleg azoknál a gyerekeknél, akik nem jutnak hozzá. A lélegeztetőgép ezért is fontos.” – fejezte ki köszönetét Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.
keszenleti_rendorseg_rezfuvosok01

„2019-re a fesztivál eljutott arra szintre, hogy már jótékonysági célokat is vállalhatunk. Örömmel tölt el, hogy együtt segíthetünk azokkal a gyerekorvosokkal, akiknek az egész életét az életmentés tölti ki. Büszke vagyok arra, hogy ehhez a nagy munkához egy kicsit mi is hozzájárulhatunk” – emelte ki Kovács Zalán László tubaművész, a fesztivál igazgatója.
kovacs_zalan_laszlo01