*

kerekasztal03

Bemutatták a színpadötleteket

Az egy hónappal ezelőtti pályázati eredményhirdetés után kerekasztal-beszélgetésen ismertették a díjazott alkotók a Városmajori Szabadtéri Színpad jövőjével foglalkozó ötleteiket.

„Nem tartjuk megfelelőnek a Városmajor állapotát, a park ugyanis túlhasznált, túl sok intézmény működik benne. Emiatt nem egyszerű a megoldás, de arra törekszünk, hogy több legyen a zöld, és ne terjeszkedjenek túl az egyes funkciók” – mondta el Pokorni Zoltán polgármester a Hegyvidéki Kulturális Szalonban rendezett fórumon, amin a Városmajori Szabadtéri Színpad helyzetének átgondolására kiírt ötletpályázat díjazott alkotói mutatták be elképzeléseiket.

A szabadtéri színpad igazgatója, Bán Teodóra arról beszélt, figyelemreméltóan sokan jelentkeztek az önkormányzat, illetve az intézményük által közösen kiírt pályázatra. Úgy véli, „mindenki komolyan készült, sok jó ötlet született az új színpad környezetbe illesztésével, illetve a látogatók jobb kiszolgálásával kapcsolatban.”

latvanyterv03

„Nem találtunk olyan pályaművet, ami minden elvárásnak megfelelt” – magyarázta Marosi Miklós Széchenyi- és Ybl Miklós-díjas építész, akadémikus, a zsűri tagja, miért nem hirdettek győztest a pályázaton. Kitért rá, hogy a tervezők feladata meglehetősen összetett volt: a korszerű színpadtechnikai igények mellett figyelembe kellett venniük a zajterhelés minimalizálásával, a parkolási problémák rendezésével, illetve a park védelmével kapcsolatos kívánalmakat is.

Az egyes feladatok megoldására érdekes válaszokat adtak a tervezők – derült ki a velük folytatott kerekasztal-beszélgetésen. Van, aki a parkolási problémákat a Maros utcai teniszpályák alatt, mélygarázs kialakításával rendezné, más viszont úgy gondolja: nem kell újabb parkolókat építeni, hiszen a Széll Kálmán tér közelsége miatt kiváló a tömegközlekedési kapcsolat. Azt a tervet, ami egy mesterséges hasadékban képzeli el az új színpadot, akusztikai szempontból emelte ki a zsűri, illetve amiatt is, mert ez a felszín alatti építmény befolyásolná legkevésbé a park képét.

latvanyterv02

A díjazottak többsége nem változtatna a szabadtéri színpad helyszínén, az egyik szerzőpáros viszont azt ajánlotta, hogy az MTK kosárlabda- és vívócsarnokának helyén alakítsák ki az új létesítményt. Ehhez kapcsolódóan a sportcsarnok és a Városmajor utca között megbújó, a Hegyvidék egyik legrégebbi épületeként számon tartott hajdani vendégfogadó – a Főkert jelenlegi üzemi épülete – hasznosítására is javaslatot tettek az alkotók.

kerekasztal07

Pokorni Zoltán polgármester a fórum végén arról adott hírt, tárgyalnak az MTK-val és a kormánnyal arról, lehetőség szerint egy helyre vonják össze a sportfunkciókat, illetve ezek területét csökkentsék a Városmajorban. Az önkormányzat azt is kezdeményezi, vásárolja meg a kormány a klub kosárlabda- és vívócsarnokát, ahelyett pedig épüljön egy új, többfunkciós csarnok a Városmajori Gimnázium mellett, amit a gimnazisták és a Kós Károly iskolába járó gyerekek is használhatnának a mindennapos testnevelés program keretében. Amennyiben lebontanák a kosárlabdázók és a vívók által használt betonmonstrumot, akár annak helyén is felépíthető lenne az új szabadtéri színpad.