Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

anna_reti_palyazat03

Bemutatták a misézőhely-ötleteket

Február végén hirdettek eredményt az Anna-réti miséző- és emlékhely ötletpályázatán. A díjazott alkotók most, a Hegyvidéki Kulturális Szalonban megtartott kerekasztal-beszélgetésen részletesebben is ismertethették elképzeléseiket.

„Évek óta vita zajlik arról, hogyan kellene kielégíteni a meglévő szakrális igényt az Anna-réten: templom, kápolna, vagy akár egy gyönyörű fa tudná-e legjobban megjeleníteni a hely szentségét. A pályázat bírálóbizottsága is arra jutott, hogy nem zárja le a diskurzust, hanem megpróbálja kiemelni az egyes csoportokba osztható művek közül a legértékesebbeket. Azt, hogy melyik úton induljunk el a megvalósítás során, a természetvédelmi és üzemeltetési szempontok, illetve a majdani használók szempontjainak mérlegelésével ezután kell majd eldönteni” – mondta el Pokorni Zoltán polgármester a díjazott ötleteket bemutató rendezvényen.

kerekasztal02

A Hegyvidéki Önkormányzat és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Hivatalának közös ötletpályázata Eltér István építész, a Magyar Építész Kamara elnökségi tagjának véleménye szerint sikeres volt, hiszen közel hatvan érvényes pályamű érkezett. A zsűritag kitért rá, hogy a teljesen eltérő koncepciókat nehéz lett volna összehasonlítani, ezért sorolták külön kategóriába a zárt kápolnát, a nyitott misézőhelyet, illetve az előbbiek kombinációját alkalmazó megoldásokat.

anna_reti_palyazat02

A nyolc díjazott művet – egy kivételével – maguk az alkotók mutatták be a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, illetve két, nem díjazott terv szerzői is beszéltek elképzeléseikről. A felszólalók elmondták, hogyan kezelnék a különböző látogatói igényeket, pontosan hová helyeznék el az installációjukat vagy az épületüket, milyen anyagokat, formákat használnának, miképpen illesztenék be kompozíciójukba a helyszínen lévő facsoportot, vagy a már meglévő, felajánlásként összegyűlt kőtömböket.

anna_reti_palyazat01

A prezentációkat többen is véleményezték a hallgatóság soraiból, nemcsak építészeti, hanem vallási és természetvédelmi szempontból is. A polgármester a rendezvény zárásaként kiemelte, hogy az egyházmegyével közösen, minden érintett bevonásával folytatni kívánják a párbeszédet, ez ugyanis elengedhetetlen a jó döntés meghozatalához.