*

pokorni_zoltan03

Bemutatták a TÉR_KÖZ pályázatokat

A Hegyvidéki Kulturális Szalonban állították ki azokat a terveket, amiket a közösségi terek fejlesztésére kiírt fővárosi TÉR_KÖZ pályázatra nyújtottak be idén a kerületi önkormányzatok.

„A TÉR_KÖZ pályázat olyan, mint a mesebeli kőleves: mindenki hozzátesz, belead valamit. Van, aki újszerű ötletével, tapasztalatával, kétkezi munkájával, más pedig a forrás biztosításával járul hozzá a sikerhez. Az eredmény szerethető: nem véletlen, hogy az első pályázati kört újabbak követték, és sokan járjuk már úgy a várost, hogy egy alulhasznosított, vagy funkcióját vesztett területben nem a pusztulást, hanem a lehetőséget látjuk” – fogalmazott Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes az idei pályázati terveket bemutató tárlat megnyitóján.
szeneczey_balazs01

A fővárosi politikus elmondta, 2013 óta 90 pályázatot támogattak összesen 14 milliárd forinttal, amit a kerületek legalább ugyanennyi önrésszel egészítettek ki. A XII. kerületben eddig a Városháza tér, illetve az új Hegyvidéki Kulturális Szalon készült el a támogatott projektek közül.

Pokorni Zoltán polgármester arról beszélt, hogy az I. kerületről hivatalosan 1930-ban leválasztott XII. kerületben nem alakult ki igazi városmag, de kisebb központ alakult ki a Királyhágó tér környékén, valamint az ezredforduló táján az egykori Magyar Optikai Művek helyén. Ezek közt hozták létre új alközpontként a Városháza teret, ami valódi közösségi térként funkcionál: termelői piacot, adventi vásárt, családi rendezvényeket tartanak itt, valamint ősz óta a Hegyvidéki Kulturális Szalon új épülete is közösségi programoknak ad otthont.
pokorni_zoltan05

„Közművelődési feladatot látunk el, szolgálva a hegyvidékiek kulturálódását, értékes időtöltését. Tudományos-ismeretterjesztő előadásokat, kulturális programokat szervezünk, valamint sok-sok klubfoglalkozásnak, civilköri találkozónak biztosítunk helyszínt” – mutatta be a 2011 óta fennálló Hegyvidéki Kulturális Szalon profilját Menyhárt Éva, az intézmény vezetője.

Az idei TÉR_KÖZ pályázatra beadott tervek kiállításán a Tállya utcai játszótér és park fejlesztése szerepel a XII. kerületből. A nagyszabású projekt támogatására a főváros 100 millió forintot ítélt meg, ezt az összeget a tervek szerint 128 millió forinttal egészíti ki a Hegyvidéki Önkormányzat.
tallya_utcai_park01

A közel négyezer négyzetméteres terület átalakításának terve magába foglalja a növényzet frissítésén túl a közterek, sétányok megújítását, a közvilágítás bővítését, térfigyelő kamerák felszerelését, valamint a vezeték nélküli internetezéshez szükséges eszközök telepítését. A játszótér is átépülne, a felnőttek számára kültéri fitneszeszközöket helyeznének ki, továbbá a domborzati adottságokat kihasználva kilátópont is létesülhet a pihenőhelyen. Egy illemhely kialakítása és a parkolási körülmények rendezése ugyancsak része a fejlesztési programnak.