*

Biztonságosabb körülmények az idősek lakásaiban

Biztonságosabb körülmények az idősek lakásaiban

Kádból zuhanyzót, kamrából illemhelyet alakítottak ki a 78 éves Salati Irén Piroska lakásában. A nyugdíjas asszony egyike azoknak, akik az „Otthon megöregedni” program keretében segítséget kaptak az önkormányzattól lakásaik biztonságosabbá tételéhez.

Salati Irén Piroska szerény körülmények között, egyedül él egy kicsi, Nagyenyed utcai önkormányzati bérlakásban. Külön fürdőszobája eddig nem volt, csak a konyha végében elhelyezett kád biztosított lehetőséget a tisztálkodásra, saját WC hiányában pedig a ház folyosóján lévő közös illemhelyet tudta használni. Ezen a helyzeten javított az önkormányzat az „Otthon megöregedni” program keretében: a pályázaton segítséget igénylő asszony kamráját mellékhelyiséggé alakították át, a konyha egy részének leválasztásával pedig külön kis fürdőszobát hoztak létre, ahol az idős lakó biztonsága érdekében a kád helyett kapaszkodókkal ellátott zuhanyzót építettek.

salati_iren_piroska04

„Amíg fürdőkád volt itt, csak oldalazva tudtam közlekedni, az ajtót ugyanis nem lehetett teljesen kinyitni” – mutatta be az átépítés előtti állapotokat a nyugdíjas. Mint mondta, leginkább attól félt, hogy elesik a kádból való ki- és beszálláskor, emiatt döntött úgy, segítséget kér az önkormányzattól lakásának akadálymentesítéséhez. A végeredménnyel rendkívül elégedett: szerinte „szépen dolgoztak a fiúk”, a kiérkező szakemberek minden kérését igyekeztek figyelembe venni.

„Büszkék vagyunk rá, hogy az országban itt élnek a legtovább az emberek, ez a szerencsés helyzet azonban feladatokat is ró az önkormányzatra. Ezért adunk segítséget az időseknek egyebek mellett ahhoz, hogy kisebb átalakítások elvégzésével lehetőleg minél tovább, biztonságban élhessenek saját otthonaikban” – mondta el Pokorni Zoltán polgármester a Nagyenyed utcai lakás megújult helyiségeinek átadásán.

konyha03

A körzet képviselője, Sikota Krisztina arról beszélt, hogy 2017 óta minden évben kiírják az „Otthon megöregedni” pályázatot, az idei felhívásra harminchárman jelentkeztek. A legutóbbi kiírás bővítette a támogatásra jogosultak körét azáltal, hogy a munkák ingyenes elvégzését 150 ezer helyett 165 ezer forint egy főre jutó jövedelem alatt, az 50%-os önrésszel történő kivitelezést pedig 200 ezer helyett 220 ezer forintos jövedelemig igényelhetik a hetven év feletti nyugdíjasok.

Fonti Krisztina alpolgármester arra hívta fel az idősek figyelmét, hogy a lakások akadálymentesítésére beadható pályázatok elkészítésében is szívesen segít az önkormányzat, amennyiben igényt tartanak rá. Ez ügyben, vagy bármely más beadvány összeállításában készséggel állnak az érintettek rendelkezésére a polgármesteri hivatal Népjóléti Irodájának munkatársai.