*

naomi_kasumi_otthon_kereses

A Budapest Nemzetközi Művésztelep kiállítása

Hét alkotó munkái láthatók a Hegyvidéki Önkormányzat és a Hungarian Multicultural Center (HMC) Budapest Nemzetközi Művésztelep kiállításán a polgármesteri hivatalban.

A Hungarian Multicultural Center (HMC) 1990-ben alakult azzal a céllal, hogy kiállítások, fesztiválok, zenei programok és művésztelepek szervezésével erősítse a kulturális kapcsolatokat a magyar és nemzetközi kortárs művészet területén. A művésztelepre pályázat útján felvételt nyert alkotók műveiből, évente több ízben, minden művésztábor végén kiállítást rendeznek. Számos tárlat volt már Balatonfüreden és Budapesten, különböző múzeumokban és galériákban – ezúttal a XII. kerület következett a sorban.
debbie_french_neveto_fold_viragokkal

A HMC működése egyes kiemelt projektek köré rendeződik, 2017–18-ban a téma a környezetvédelem volt. A művésztelep alapítója és vezetője, a kiállítás kurátora Széchy Beáta képzőművész.
kiallitas02

A tárlatot a Hegyvidéki Önkormányzat felkérésére Feledy Balázs nyitotta meg, aki hangsúlyozta, mennyire fontos, az európai és a világ művészetében a művésztelepi mozgalom. A kétlaki, Dallasban és Magyarországon élő Széchy Beáta 1990-ben kezdte el művésztelepek szervezést, először Balatonfüreden. Kezdettől fogva lebontja a különböző művészeti ágak határait, ez jellemzi pedagógiai szervezőtevékenységét is. A Hegyvidéken, saját művésztelepén évente több kurzust indít, egyszerre három-négy művészt hív meg.
ellen_sabin02

A polgármesteri hivatalban vele együtt hét alkotó munkái szerepelnek: Lijun Zhang Olaszországban élő kínai művésznő erdő installációjának részlete, az USA és Japán között ingázó Naomi Kasumi otthonkeresést szimbolizáló méhkaptár-ábrázolása, Debbie French Nevető föld virágokkal című képe, az Indiát megjáró Matt Moffet szenttehén-ábrázolása, Ellen Sabin fotói a környezetünket szennyező szemétről, Maral TaheriTari iráni művésznő dekoratív fácános képei, valamint Széchy Beáta Tűz, Víz, Levegő kollázsai és kidobott CD-lemezekből konstruált, XII. kerület rózsái című alkotása. „Túl azon, amit a képeken látunk – mondta Feledy Balázs, – fontos, hogy a képek által mi nyílik meg bennünk.”

A kiállítás szeptember 14-ig várja a látogatókat.