*

bosze_adam06_2

CZIFFRA „AFTER” #SZERETNEKAHALLGATÓK – BŐSZE ÁDÁM STAND-UP ESTJE A MOMKULTBAN

Találó elnevezést kapott az a „one man show”, amely pontosan két nappal az idei, azaz a harmadik Cziffra György Fesztivál hivatalos bezárását követően került sorra kedden este.

Bevezetőjében Balázs János Liszt-díjas zongoraművész, a fesztivál alapítója értékelte a rendezvénysorozatot és hatalmas virágcsokrok kíséretében köszönte meg a lebonyolításban nagy érdemeket szerzett három hölgynek – Hambuch Gerdának, a MoMkult igazgatójának, Kántor Anita és Hegedűs Anna munkatársaknak – az áldozatos munkát.

A rendhagyó zenei műsor bemutatója tavaly nyáron volt Kaposváron, ahol a nagy érdeklődésre való tekintettel egy nagyobb terembe kellett átköltöztetni a programot. Nos, a MOMkult színházterme is csaknem szűknek bizonyult, annyian voltak kíváncsiak a budapesti premierre. A legjobb poénok után felharsanó tapsvihar, az önfeledt nevetés mindenkit meggyőzhetett arról, hogy a zord idő ellenére érdemes volt eljönni erre a műsorra.

A magyar származású, világhírű zongoraművész előtt tisztelgő fesztivál immáron hagyományosnak mondható szerkezetében a klasszikus zenei programok mellett helyet kaptak már olyan „könnyebb” műsorok is, mint a Bárest (a Hot jazz Band-del és ifj. Sárközi Lajos cigányzenekarával vagy a Zongopera (Miklósa Erikával és Balázs Jánossal). Mégis az újdonság varázsával hatott ez – a hagyományos stand up comedy alapjaira – épített műsor. A fesztivál rendezvénysorozatának szimpatikus házigazdája, Bősze Ádám egész héten át tartó remek konferálása, olykor csattanós történetekkel fűszerezve, garancia volt önálló estjének sikerére is. A Bartók Rádió műsorvezetője, médiaszemélyiség és zenetudós, zenei antikvárius és egykori ferences szerzetes több mint másfél órán át sziporkázott olyan természetes könnyedséggel, mintha csak egy szűk körű baráti beszélgetés egyik résztvevője lenne. A tőle megszokott intelligenciával és finom humorral – az öniróniát sem nélkülözve – osztotta meg a közönséggel személyes tapasztalatait és gondolatait, amelyek élete és munkája során adódtak. Imponáló ismereteinek birtokában olyan szórakoztató történeteket mesélt el a zene világából, amelyek egyszerre voltak lebilincselőek és tanulságosak is.

Márton Attila