Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Dalos találkozó a Normafán

Dalos találkozó a Normafán

Az Erdő Ajándéka Erdei Iskola és Alapítvány a XII. kerületi Önkormányzattal közösen első alkalommal hirdette meg a Normafa Erdei Dalos Találkozót. A helyszínen több mint hatszázan – hegyvidéki óvodások, iskolások és „szupernagyik” –, a rendezvénnyel egy időben pedig országszerte és a határon túl közel 25 ezren csatlakoztak a felhíváshoz, hogy a madarak és fák napján énekszóval köszöntsék a természetet.

 kozos_enekles04

1906. április 27-én gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter, Herman Ottó és az Országos Állatvédő Egyesület kezdeményezésére elrendelte a madarak és fák napja megtartását a népiskolákban.

Néhány évvel később már több mint hatezer iskolában, egymillió gyerek vett részt a rendezvényeken, amelyek a növények, állatok védelmére és szeretetére nevelésről szóltak kiegészülve faültetésekkel, valamint verses-dalos természetjárással. Erről beszélt az első ízben megrendezett Normafa Erdei Dalos Találkozót megnyitó Pokorni Zoltán, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy majd 120 évvel később még nagyobb jelentősége van környezetünk megóvásának. „Napjainkban minden eddiginél fontosabb, hogy megtaláljuk az ember helyét a Földön, és harmóniában éljünk a természettel” – hangsúlyozta a polgármester. Szerinte ugyan minden kezdet nehéz, de látva a résztvevők lelkesedését és nagy számát már most büszkék lehetünk erre a programra. Ahogyan fogalmazott, kiváló az ötlet, nagyszerű a helyszín, minden adott ahhoz, hogy egy újabb hagyomány induljon el a Normafáról.

pokorni_zoltan04

A köszöntőt követően a szervezők a békét szimbolizáló fehér postagalambot engedtek el, majd a Normafa óvodások dalával megkezdődtek a fellépések az Anna-rét előtti füves területen.

bekegalamb01

Több hegyvidéki óvoda és iskola képviseltette magát az eseményen, elhozta énekespalántáit a Gennaro Verolino Általános Iskola és Speciális Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon, míg az idősebbeket a Hegyvidéki Kulturális Szalon Szupernagyi Népdalköre képviselte.
Több oka van a helyszínválasztásnak, az egyik, hogy tavaly a Zugligeti Általános Iskola erdőjáró táborával sokat kirándultunk a környéken, a másik pedig a Normafa közismert kapcsolata az énekléssel, közelebbről az operával, hiszen a területet Bellini Norma című darabjának áriájáról nevezték el – tudtuk meg Szabó Miklóstól. Elmondta, hogy a dalárdák éneke 1863-ban hangzott fel először Sopronban a Dalos-hegyen, ezt a 100 éves hagyományt elevenítették fel a soproni erdészek az Árnika Erdei Iskola elhivatott közreműködésével 1998-ban. Hat évvel később aztán a Hármashatárhegyen is felzendült az ének az Erdő Ajándéka Erdei Iskola szervezésében. Az iskolai és osztály kórusok egyéni bemutatkozását közös ének, majd erdei élménynap követte minden év tavaszán egészen 2019-ig.

szupetnagyi_nepdalkor01

„Pokorni Zoltán támogatásának köszönhetően folytatódhatnak a dalos találkozók a Normafánál, az ősfák között egy olyan helyen, ahol két Mária út kereszteződik” – ismertette az előzményeket az Erdő Ajándéka Erdei Iskola és Alapítvány vezetője hozzátéve, hogy az ember általában elvesz a természettől, itt viszont igyekeznek ebből valamit visszaadni. Mégpedig az énekszóval, ami bizonyítottan jó hatással van a növényekre és az erdő valamennyi élőlényére. És ezt ezúttal nemcsak a Normafa élővilága élvezhette, hiszen a felhíváshoz csatlakozó 350 hazai intézmény révén az ország számos erdejében, valamint egy olasz és három felvidéki, illetve erdélyi helyszínen is felcsendült a kórusok éneke.

További információk az erdei iskola programjairól: https://erdoajandeka.hu/

dalos_talalkozo08