Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

DARAZSAK, MÉHEK ELLENI VÉDEKEZÉS

DARAZSAK, MÉHEK BEFOGÁSA SZAKEMBER SEGÍTSÉGÉVEL

A nyár beköszöntével egyre gyakrabban keresünk programokat a természetben és egyre több időt töltünk a szabadban. Ilyenkor előfordul, hogy találkozunk darázsfészekkel, méhcsaláddal.

Ha a rovarok közvetlenül a lakóhelyünk mellett telepedtek meg, és olyan helyen tartózkodnak, amit nem érzünk biztonságosnak, mert például az emberekkel való érintkezésük elkerülhetetlen, akkor lehetőség van arra, és javasolt is, hogy szakember segítségével elköltöztessük az állatokat.

A méhcsaládokat például méhészek fogják be és viszik el a méhészetükbe, ahol jó helyük lesz, és továbbra is végezhetik a nagyon hasznos beporzó tevékenységüket.

A darazsakkal és méhekkel összefüggő beavatkozások nem tartoznak a katasztrófavédelem tűzoltó egységeinek alapfeladatai közé, ezért a katasztrófavédelem csak abban az esetben végzi el ezeket a feladatokat térítésmentesen, ha a rovarok közvetlen életveszélyt, sérülésveszélyt jelentenek. Ilyen eset például, amikor forgalmas közterületen, óvodában, iskolában telepedtek meg az állatok. Ha közvetlen életveszély nincs, a tűzoltók térítés ellenében végeznek méhekkel és darazsakkal összefüggő beavatkozást.

A felsorolt rovarok általában saját védelmük érdekében akkor támadnak emberre, ha veszélyben érzik magukat, kaptárjukat, fészküket. A támadást és így a csípést úgy lehet elkerülni, ha elkerüljük a fészküket és a lehető legkevésbé ingereljük őket. A szabadban tartózkodva érdemes az ételeket, italokat zárt csomagolásban tartani, evés-ivás előtt meggyőződni róla, hogy rovar nem szállt az élelmiszerekre. Egy kis odafigyeléssel elkerülhető a baj. Csípés esetén figyeljünk az esetleges allergiás reakcióra, és szükség esetén azonnal kérjünk orvosi segítséget.

A méh és darázsrajt befogók elérhetőségi megtalálhatók ebben a dokumentumban.

Hasznos ajánlás, hogyan viselkedjünk méhészetek, méhek, kaptárak közelében.