Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

„DÉDI ÉLETE EGY SIKERSZTORI”

„DÉDI ÉLETE EGY SIKERSZTORI”

A századik születésnapját ünnepli Kánya Sándorné, született Csomor Magdolna, aki több mint ötven éve él családjával a Hegyvidéken. Magdi nénit Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester köszöntötte kútvölgyi otthonában.

Száz éve született, és most is jó egészségnek örvend van Kánya Sándorné, hazánk első női fényképészmestere. A Jászapátiból származó asszonynak nem volt könnyű élete, azonban mindig sikerült szerencsésen túllendülnie a nehézségeken.

„Mindenből úgy kerültem ki, hogy én voltam a nyertes. Egy láthatatlan védőburok vehetett körül” – vont mérleget Magdi néni. Felidézte, hogy édesapja a nagy gazdasági világválság idején Kanadába költözött, azzal a szándékkal, hogy néhány év után az ott megkeresett pénzzel tér haza. Csakhogy ez sohasem történt meg, így neki az édesanyjával és fiatalabb testvérével kellett eltartania a családot.

Mesterségét annak köszönheti, hogy a szomszédban lakott egy gyermektelen fényképész, aki felkarolta, megtanította neki a szakma csínját-bínját. Így a polgári iskola elvégzését követően fényképészinas, majd -segéd lett, végül pedig – a nők között úttörő módon, az elé gördített akadályok ellenére is – mestervizsgát tett.

A háború után megnyitotta a saját fényképészüzletét Jászapátiban, ám nem ment jól a bolt, különösen amiatt, hogy a hétvégi munka tiltva volt. Az 1960-as évek végén, amikor Budapestre költözött a családjával, a Főfotónál kapott állást.

dedi_elete_egy_sikersztori1_250x250

A fővárosban a Hegyvidéken, a Kútvölgyben kezdett új életet férjével és két gyermekével. A Szent János Kórház mögött, egy régi gyümölcsöskert helyén épült fel a házuk, itt lakik ma is az egyik unokája családjával. Magdi néninek két gyermeke, három unokája és négy dédunokája született. A dédunokák közül hárommal egy házban él, a kisgyerekek hoznak mindennap boldogságot az életébe.

Magdi néni unokája, dr. Igaz György úgy látja: nagyszülei mindig megpróbáltak egyről a kettőre jutni, nem féltek előre lépni. Mint fogalmazott, „dédi élete egy sikersztori, és ez a mi sikersztorink is. A századik születésnapja nemcsak neki, hanem az egész családnak ünnep.”

„Mindenki tudja, hogy itt élnek a legtovább a magyar állampolgárok. Ha a hegyvidékit összevetjük egy északkelet-magyarországi átlagos élethosszal, akkor majdnem tíz év a különbség. Ez az örömteli helyzet pluszfeladatokat is jelent az önkormányzat számára” – mondta az ünnepségen Pokorni Zoltán polgármester. Kitért rá, hogy a XII. kerületi gondozási központok különféle közösségi programokat biztosítanak a mobilizálható időseknek, valamint most már a demenciával élőknek is igyekeznek elérhető szolgáltatásokat nyújtani.

dedi_elete_egy_sikersztori2_330x330

A polgármester arról is beszélt, hogy az otthonukhoz kötött időseknek a kijáró gondozónők biztosítanak szakszerű segítséget az ápolásban. Mivel nekik nagyon sok munkájuk van, és nincs elég idejük arra, hogy beszélgessenek az ápoltakkal, ezért néhány évvel ezelőtt önkénteseket, főként fiatal nyugdíjasokat vontak be az idősellátásba. Így a beszélgetések, társalgások hiányát az önkéntesek közreműködésével próbálják pótolni.

A cikk a Hegyvidék Újságban jelent meg.