Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Díjat kapott az önkormányzat demenciaprogramja

Díjat kapott az önkormányzat demenciaprogramja

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége által meghirdetett Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programja keretében, az idősellátás kategóriájában harmadik helyezést ért el a XII. kerület demenciaprogramja.

oklevél

A Hegyvidéki Szociális Központban, Kocsis Judit vezetésével 2020 márciusában alakult meg a Demencia Iroda, annak érdekében, hogy célzott segítséget nyújtson a demenciával élők és hozzátartozóik számára. Az iroda legfontosabb célja az információnyújtás, a hozzátartozók és a demenciával élők támogatása (olyan esetekben, ami nem igényel orvosi szakértelmet), valamint a társadalmi érzékenyítés, hogy egy olyan, befogadó közösséget teremtsen, ahol demenciával élni nem jelent stigmát. Fontos feladat a prevenció is, hiszen megfelelő életmóddal csökkenthető a demencia kialakulásának valószínűsége.

A Hegyvidéki Kulturális Szalonban civil kezdeményezésre elindított Alzheimer Cafék szervezését átvállalta az iroda, amely az idén második alkalommal az Alzheimer-világnapi sétához is csatlakozott: a figyelemfelkeltő hegyvidéki sétát a Monspart Sarolta által alapított gyaloglóklub vezetői irányították, majd a Városháza térre érve a kerületi Solti György Zeneiskola Ifjúsági Vonószenekara adott koncertet. Időspiknik címmel egy rövid programsorozat is indult ez év őszén a Hegyvidéki Zöld Iroda „Egészség és zöld környezet” projektjének keretéhez kapcsolódva, ami a zöld környezet pozitív hatásait ötvözi az egészségmegőrző és mentálhigiénés programokkal.

Az iroda további tervei között a hozzátartozóknak kikapcsolódási, feltöltődési lehetőséget biztosító alkalmak szerepelnek, emellett a családsegítő központtal közösen hozzátartozói csoportot szeretne elindítani. Lakossági szűréseket is tervez a Szent János Kórház Egészségfejlesztési Irodájának, a kerületi praxisközösségek és az önkormányzat intézményeinek bevonásával.

A Hegyvidéki Önkormányzat, amely 2015-ben az Idősbarát Önkormányzat díjat is elnyerte, kiemelt feladatának tekinti az idősek ellátását, folyamatosan azon dolgozik, hogy minél szélesebb körű szolgáltatásai révén biztosítsa a méltó időskor megélését. A kiemelt figyelmet indokolja, hogy a XII. kerületben a lakosság egyharmada 65 év feletti, a 65 év felettiek között pedig a 80 évnél is idősebbek aránya 30%, ami kimagasló a fővárosban.