Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Díszpolgári címet kapott Lázár Zsuzsa

Díszpolgári címet kapott Lázár Zsuzsa

Közel harminc éve működik sikerrel az Alkotás utcában a Budai Rajziskola, amelynek vezetője és egyik alapítója, Lázár Zsuzsa porcelántervező művész megkapta a Hegyvidék díszpolgára címet. A kitüntetés átadása alkalmából barátai, munkatársai méltatták az intézményvezető rendkívüli teljesítményét.

„Három lánya van, a negyedik gyermeke pedig a Budai Rajziskola. A negyedik után is családi pótlékot kellett volna kapnia, ami sajnos elmaradt. Ezt kárpótolja a kerület által adott elismerés” – mondta humorral Rófusz Ferenc rajzfilmrendező, a Hegyvidék díszpolgára a kerület legújabb díszpolgáráról, Lázár Zsuzsáról a Hegyvidék Televízió kisfilmjében, amit az elismerő cím átadása alkalmából vetítettek le az ünneplő közönségnek.

Dvorszky Hedvig művészettörténész arról beszélt laudációjában, hogy Lázár Zsuzsa, Formanek Zsuzsa és Hajdú Zsófia, akik mindhárman a MOME elődjénél, a Magyar Iparművészeti Főiskola szilikát tanszékén diplomáztak, 1992-ben egy merész döntéssel hozták létre a Budai Rajziskolát. Ez az intézmény az elmúlt harminc évben, Lázár Zsuzsa vezetésével „a művészeti oktatási intézmények között magas minőségű fogalommá vált a művészetért rajongó emberek között”.

A Budai Rajziskolában kialakított, többszintű oktatási program, amelynek kidolgozása alapvetően Lázár Zsuzsa koncepcióját tükrözi, unikális a művészeti oktatási iskolák között. Dvorszky Hedvig szerint az alapítványi iskola a sikerességét a jól szervezett működési rendszerén túl a mintegy 35-40 szakmailag elkötelezett, válogatott művészpedagógusnak is köszönheti, akik az iskolarendszerű oktatásban évente 250 hallgatóval, az úgynevezett szabadiskolában pedig ennek a létszámnak a duplájával foglalkoznak.

„Egy iskolát kitalálni, létrehozni nagy dolog, de harminc éven keresztül működtetni, életben tartani, a napi, apró gondokat folyamatosan megoldani hallatlanul komoly vezetői munka” – méltatta Lázár Zsuzsa tevékenyégét a díszpolgári kitüntetést átadó polgármester. Pokorni Zoltán arról is szólt, hogy a rajziskola sok hallgatóját készítette fel a művészi pályára, ám talán ennél is fontosabb, hogy azoknak a látásmódját is szélesítette, akikből nem lett művész. „Nézni, látni, figyelmi megtanítani az embereket legalább olyan fontos, ha nem fontosabb, mint alkotni tanítani” – tette hozzá.

1

„Váratlanul ért az elismerés, szeretett lakóhelyem és munkahelyi környezetem megbecsülését közvetíti számomra. Jó érzéssel tölt el, hogy ez az ünnepi alkalom is ráirányítja a figyelmet a művészet, az alkotótevékenység fontosságára, személyiségformáló szerepére” – e szavakkal köszönte meg a hegyvidékiek elismerését Lázár Zsuzsa.

Az intézményvezető hangsúlyozta, hogy a díszpolgári cím alapvetően egyetlen személy egyéni teljesítményét hivatott elismerni, esetében azonban másról van szó: a Budai Rajziskola közel harmincéves tevékenysége során elért eredmények az alapítótársak, Hajdú Zsófia és Formanek Zsuzsanna, továbbá a tanárok, munkatársak együttesének köszönhetők. Lázár Zsuzsa szüleinek, nővéreinek, továbbá lányainak és férjének is köszönetet mondott, akik szeretettel veszik körül és „türelemmel, belátással viselik” a szakmai feladatok és az iskolavezetés minden, vele lévő terhét.

2