*

vercukor01

Egészségtudatosak a hegyvidékiek

Orvosi beutaló vagy előzetes bejelentkezés nélkül, bárki kivizsgáltathatta magát a MOM Kulturális Központban megrendezett Hegyvidéki Egészségnapon.

A több, mint 30 orvosszakmát felvonultató programon, az ingyenes szűrések mellett tanácsadásokra és bemutatókra várták az érdeklődőket a Szent János Kórház, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, a Budai Egészségközpont, a Budapest Szent Ferenc Kórház és a kerületi egészségügyi alapellátás munkatársai.

„Idén már 21 éves az egészségnap, ami azt mutatja, hogy van igény a rendezvényre. Jó látni, hogy minden évben sokan eljönnek, és elvégeztetik a vizsgálatokat. Van, akit kifejezetten egy bizonyos szűrés érdekel, aki viszont átfogó képet szeretne kapni egészsége állapotáról, a rendelkezésre álló öt óra alatt az összes vizsgálatot végigcsinálhatja” – hívta fel a figyelmet Dezső Tünde. A Szervező Hegyvidéki Egészségügyi Központ vezetője kifejtette, hogy a program nemcsak a megelőzéshez járul hozzá, hanem segítséget nyújt az egészséges életmód kialakításában, és a már meglévő, de mostanáig rejtve maradt betegségek hatékony kezelésében is.
etkezesi_tanacsadas01

Ennek érdekében, a résztvevők a szűrések eredményét azonnal kézhez kapták, szükség esetén, a pácienseket további vizsgálatokra küldték az együttműködő intézményekhez, a Szent János Kórházba, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Budapest Szent Ferenc Kórházba vagy akár a Városmajori Klinikába, így mindenki számára biztosított volt a gyors betegirányítás.

Ami a konkrét szűréseket illeti, Dezső Tünde külön kiemelte a nyaki ultrahang- és alsóvégtagi érvizsgálatot, az EKG-t, a kardiológiai felmérést, a koleszterinszűrést, amelyek a szívbetegségek, illetve az érelmeszesedés megelőzésében kapnak főszerepet. Elsősorban a nők körében népszerű a csontsűrűségmérés, ez azonban az idősebb férfiak számára ugyanúgy ajánlott. Kortól és nemtől függetlenül mindenki számára hasznosnak bizonyult a szemészeti szűrés, a szájüregi vizsgálat és a Helicobaktérium-szűrés. Egyre többen szenvednek cukorbetegségben, a diabéteszesek és a megelőzés szempontjából egyaránt fontos vércukormérésre, illetve haemoglobin A1c vizsgálatra is lehetőség nyílt a programon.
allapotfelmeres01

A PSA szint meghatározása a prosztatarák szűrésének egyik leghatékonyabb módja, ezt a gyors vizsgálatot néhány perces várakozás után elvégeztethették az egészségnapra érkező férfiak.

„Bevallom, most vagyok itt először, a háziorvosom szólt, hogy ha van egy kis időm, jöjjek el. Megfogadtam a tanácsát, és kijelenthetem, megérte. Több olyan szűrésen estem át, amiket már régóta halogatok” – mesélte Sándor Pál. Elmondása szerint alig két óra alatt öt vizsgálaton vett részt. „Ha ezt a rendelőben vagy a kórházban akartam volna elintézni biztosan több napom is rámegy, így viszont gyorsan végeztem, ami óriási előny” – dicsérte meg a szervezést a frissnyugdíjas hegyvidéki mérnök.

A gyermekes családoknak szólt a számítógépes járásanalízis, a mozgáskoordinációs és egyensúlyvizsgálat, az antropológiai vizsgálat, valamint a fiatalkori szorongásokkal, étkezési zavarokkal kapcsolatos felmérés és tanácsadás.
csecsemo_ujraelesztes02

Két kisfiával és férjével jött az egészségnapra Mihók Beáta, aki elmondta, hogy mindenki egészséges a családba, a szűréseken azért vesznek részt, hogy ez így is maradjon. „Mostanában kicsit rosszabbul látok, először ezért a szemészeti vizsgálatra mentem, ahol enyhe rövidlátást diagnosztizáltak. Kíváncsi voltam az ereim és a csontjaim állapotára, mind a két helyen pozitív eredményeket kaptam, ahogy a férjemnél sem találtak semmilyen elváltozást. Hasznos volt a gyermek újraélesztés bemutató, és a fiúknak a mozgásos vizsgálat, nagyon elégedettek vagyunk a programmal” – foglalta össze tapasztalatait a hegyvidéki édesanya, aki elmondta, hogy legközelebb a nagyszülőket is magukkal hozzák.