Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

normafazold

Egyeztetés és egyetértés a Normafára tervezett tanösvényről

A Normafára tervezett tanösvényről tartottak konstruktív egyeztetést tegnap az önkormányzat képviselői és Zöld bizottságának tagjai. Mivel annak idején a Normafa jövőjéről tartott népszavazásnak ez a fejlesztés még nem lehetett része, hiszen a kormány csak később élt a javaslattal, az önkormányzat vezetése különösen fontosnak tartotta, hogy megismerje a bizottsági tagok, illetve a civil és zöld szervezetek véleményét.
A tegnapi tanácskozáson világossá vált, hogy a jelenlévők döntő többsége – többségi és kisebbségi tagok egyaránt – támogatja a tanösvény koncepcióját.
A bizottsági ülésen a tervezők a tervezési folyamat állomásait prezentálták a jelenlévőknek. Ismertették és elemezték azokat a szempontokat, amelyek a mostani, véglegesnek tűnő tervig vezettek. Ez a koncepció pedig nemcsak az önkormányzati tagok, de a zöld- és civil szervezetek támogatásával is találkozik, miután egyértelművé vált, hogy a fejlesztés minimális környezeti terheléssel jár. Kérdésre válaszolva a tervezők azt is egyértelművé tették, hogy a tanösvény nem turisztikai látványosság lesz, sokkal inkább az oktatási jellegű ismeretterjesztés lesz az elsődleges célja.
 
Hapszné Tarcsfalvi Eszter főépítész elmondta: a tanösvény a volt Sport Hotel környezetében épülne fel, jellemzően a jelenleg is kerítéssel körbezárt erdős, ősfás területen. A terület bolygatott szakaszai egy egységes, koncepció mentén rekultivációra kerülnének. A sétány akadálymentes, nyomvonala a korábbi tervekhez képest jelentősen lerövidült, tanösvény jelleget mutat, a telepítése érzékenyen reagál a táji és környezeti adottságokra. A Sport Hotel elbontásával kialakuló tájseb helyén, a terület parkosítása és revitalizációja mellett itt valósulna meg a tanösvény fejépülete is.