Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Egyre erősödik a szél, fokozott óvatosságra int a katasztrófavédelem

Egyre erősödik a szél, fokozott óvatosságra int a katasztrófavédelem

Az országos Meteorológiai Szolgálat jelzése szerint a szél tovább erősödik, emiatt délelőtt már országszerte lehet számítani erős vagy viharos széllökésekre.

A viharos szél veszélye miatt Budapestre, Pest, Bács-kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Veszprém és Zala megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az Időkép.hu folyamatosan frissülő széltérképén (https://www.idokep.hu/szel#max) ön is követheti, éppen hol és milyen erősségű széllökések vannak.

A hétfő délutáni órákban egy hidegfront érkezik, melynek környezetében országszerte viharos, elsősorban az Észak-Dunántúlon erősen viharos, 80-100 kilométeres, néhol 100 kilométer feletti széllökések is lehetnek. A hétfő esti órákra, a front átvonultával, átmenetileg mindenütt csillapodik a légmozgás, kedden napközben azonban ismét többfelé - a délnyugati országrész kivételével - viharossá, az északi országrészben erősen viharossá fokozódik a szél.
A viharos szél veszélye miatt Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Veszprém és Zala megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
A hidegfront mentén a Dunántúlon - legnagyobb eséllyel a Dél-Dunántúlon helyenként egy-egy zivatar is kialakulhat - tették hozzá. Emiatt Baranya, Bács-Kiskun, Somogy és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

riasztas

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint a szélvihar fákat csavarhat ki a földből, vezetékeket szakíthat le, megrongálhatja a házak tetőszerkezetét, közlekedési zavarokat és akadályokat idézhet elő, ezért fontos, hogy tudasoan védekezzünk:

  • zárjuk be a nyílászárókat,
  • vigyünk be a házba minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat,
  • áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket,
  • készüljünk fel egy esetleges áramszünetre,
  • ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyerekeket és a betegeket,
  • valamint ha tehetjük, ne menjünk ki a szabadba.