Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Elhunyt Ráday Mihály

Elhunyt Ráday Mihály

Hetvenkilenc éves korában meghalt Ráday Mihály Kossuth-díjas filmoperatőr, televíziós rendező, szerkesztő, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke, kerületünk polgára.

 

A közismert városvédő, Budapest díszpolgára súlyos betegségben hunyt el.

Ráday Mihály az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar-művészettörténet szakán szerzett diplomát, majd elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr, később a rendező szakát. 1968-tól a Magyar Televízió operatőre, főmunkatársa volt. Operatőrként számos film művészi megformálása fűződik nevéhez. Talán a legismertebb a legendás Keménykalap és krumpliorr című gyermekfilmsorozat.

 

A tévénézők mégis leginkább az 1979-től 2010-ig általa szerkesztett és vezetett, a műemlékvédelem jó és rossz példáival foglalkozó Unokáink sem fogják látni című városvédő tévéműsorból ismerték meg, amelynek operatőre is volt.

 

1985-től 1990-ig a Fővárosi Tanács, 1990 és 2002 között a Fővárosi Közgyűlés tagja volt. Meghatározó szerepet játszott a város "műemléki alapjának" és "helyi értékvédelmi rendeletének", helyreállításokat támogató pályázati rendszerének kidolgozásában. Megszervezte egyebek között az Andrássy út kandelábereinek, a Lánchíd és az Alagút címereinek cseréjét, elindította Róth Miksa egykori házának emlékmúzeummá alakítását. Ő szervezte meg a "városvédő fotózást", amelynek eredménye számtalan fénykép és egy könyvsorozat lett. Írásaiból több könyv jelent meg, több ezer fényképpel.

 

Munkásságáért megkapta a Balázs Béla-díjat, 1996-ban a Kossuth-díjat, 2005-ben a Táncsics Mihály-díjat, 2009-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét többek között.

 

A Szabad Demokraták Szövetségének színeiben 1990 és 1994 között országgyűlési képviselő volt.