Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

koszoruzas04b

Elismerés a legkiválóbb pedagógusoknak

A Hegyvidéki Önkormányzat október 23-i ünnepségén díjakat kaptak a hegyvidéki óvodák és iskolák legkiválóbb pedagógusai, valamint azok, akik kiemelkedő módon segítik a színvonalas oktató-nevelő munkát.

„Az ünnep jó alkalom arra, hogy pár lépéssel hátrébb lépjünk, és elfelejtsük a választási időszak indulatait, felfokozott érzelmeit” – kezdte ünnepi köszöntőjét Pokorni Zoltán polgármester. Mint mondta, a választások után majdhogynem elenyésznek a politikai pártok, mozgalmak szereplői közötti különbségek, és ismét a közös ügyek iránti elkötelezettség válik fontossá. A kerület vezetője a MOM Kulturális Központban rendezett megemlékezésen arról beszélt, hogy október 23-ára, a forradalom és szabadságharc ünnepére különösen szükségünk van, ’56 történetei ugyanis a bátorságról, önzetlenségről, önfeláldozásról, hősiességről, a magyarok korábban nem látott összefogásáról szólnak. A legfiatalabb ünnepünkkel kapcsolatban ugyanakkor, bár az egykori résztvevők már nyolcvan felett járnak, sokakban továbbra is eleven indulatok és érzések dúlnak. „1956 még nem teljes közösségi ünnep, de afelé tartunk, hogy egyre inkább közössé válnak az értékei” – tette hozzá.

pokorni_zoltan04

Mi valósult meg abból, amiért ’56 hősei küzdöttek? Pokorni Zoltán úgy véli, nem is olyan rossz az eredmény, ha mérleget készítünk. Az oroszok kivonultak, az elmúlt harminc esztendőben Magyarország újkori történelmének leghosszabb, megszállás nélküli évtizedeit éltük át. Többpártrendszer jött létre, érvényesülnek a polgári szabadságjogok, az országos és helyi hatalomgyakorlás demokratikus választásokon dől el. Noha az ellenzéki sajtó paradox módon a sajtószabadság eltiprásáról ír, ma nyilvánossághoz juthatnak nagyon különböző vélemények. Az életminőség is javult az elmúlt évtizedekben: tíz évvel nőtt a születéskor várható életkilátás, csökkent a szegénységben élő munkanélküliek száma, ami sok százezer ember életét tette teljesebbé.

berecz_istvan_es_baratai02

„A demokrácia nem a földre szállt mennyország, hanem küzdelem, amiért egyaránt vívnak nemes és nemtelen eszközökkel” – jegyezte meg a polgármester. A demokráciában, mint fogalmazott, a hazugság olykor legyőzi az igazságot, a butaság a józan észt, a gazemberség a becsületet. Az igazságnak, becsületnek és a józan észnek azonban hatalmában áll újra és újra megküzdeni, és a választóknak hatalmukban áll dönteni a versengők között.
Hangsúlyozta, hogy „a demokrácia jelenthet olyan döntéseket is, amelyekkel nem értünk egyet, kényszereket, amelyek befolyásolják az életünket, de sosem jelenthet olyan brutális erőszakot, amit a diktatúrák idején kellett átélnünk”. Miközben számos kérdésben joggal lehetünk elégedetlenek, szerinte ez nem ad okot arra, hogy boldogtalanok legyünk, mert „vannak rossz és jó problémák, és amiket mi élünk, azok jórészt jó problémák”.
„Őszintén hiszem, hogy nem váltunk hűtlenné 1956 értékeihez, saját szüleink vagy elődeink erényeihez. Abban bízom, hogy egy szabadabb, élhetőbb világot teremtünk gyermekeink számára” – zárta gondolatait Pokorni Zoltán.

berecz_istvan_es_baratai07
Az ünnepi beszéd előtt és után lebilincselő műsorszámok fogadták az emlékező közönséget. Ifj. Csoóri Sándor és az Ötödik évszak zenekar, valamint Berecz István és néptáncos barátai a Megmaradni című, közös produkciójukkal léptek fel, a Németvölgyi Általános Iskola 6/A osztályos tanulói pedig a Pesti srácok című műsorukat mutatták be, Horváth Judit tanárnő összeállításában.

nemetvolgyi_iskola06

Az október 23-i ünnepség második felében, a hagyományokhoz híven az önkormányzat díjazottjait köszöntötték. Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina képviselő Életmű Díjat adott át Iván Lászlónak, a Városmajori Gimnázium matematika-fizika szakos tanárának, Szerdahelyiné Jászberényi Ágnesnek, a Virányos Általános Iskola igazgatójának, valamint Szöllősiné dr. Vári Zsuzsannának, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XII. kerületi Tagintézménye vezetőjének. Mindhárman idén vonulnak nyugdíjba.

eletmu_dij02
Eötvös József-gyűrűt kapott Borbély Judit, a Kós Károly iskola matematika, magyar nyelv és irodalom szakos tanára, Divényiné Farkas Katalin, a Zugliget Óvoda óvodapedagógusa, továbbá Vízer Lászlóné, a Jókai iskola tavaly nyugdíjba ment tanítója. A Hegyvidék Ifjúságáért Díjban részesült Bándi Orsolya, a Városmajori Óvodák óvodapedagógusa, Csanády Szilvia, az Arany János iskola angol nyelv és irodalom szakos tanára, Egervári Gábor, a Virányosi Közösségi Ház munkatársa, továbbá Kövesárki Judit, az Orbánhegyi Óvodák óvodapedagógusa.

hv_ifjusagaert_dij02
A Hegyvidék Gyermekeiért Díjjal idén Boda Edina Erzsébetet, a Városmajori Gimnázium iskolatitkárát és Zámbó Erikát, a Gazdasági Ellátó Szolgálat titkárságvezetőjét, a Hegyvidék Ifjú Pedagógusa Díjjal pedig Brazdilik Orsolyát, a Virányos iskola igazgatóhelyettesét, illetve Szép Alexandrát, a Süni Óvodák óvodapedagógusát jutalmazták. A Segítő Kéz Díjat Erndt Péternek, a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. műszaki vezetőjének és Timár Andrásnak, a Zugliget Óvodában működő szülői munkaközösség tagjának ítélte oda az önkormányzat.

hv_pedagogusa_dij01
A nyugdíjas pedagógusoknak díszdiplomákkal, díszoklevelekkel köszönték meg a hosszú, fáradságos munkával eltöltött éveket. Aranyoklevelet kapott a diplomáját ötven évvel ezelőtt megszerző Czeglédi Lajosné, Klim Rita (Molnár Bencéné), Müller Jánosné, Polónyi Szűcs Dezsőné és Virág Balázsné. A hatvan éve végzett Bakonyi Rudolfné Molnár Évának, dr. Dávid Csabánénak, Molnár Györgynének, Rehus Gyulánénak és Szabó Ferencnének Gyémántoklevelet, míg a tanítóképzőt hetven éve, 1949-ben befejező Kovácsné Seprenyi Annának és dr Posgay Bélánénak Rubinoklevelet állítottak ki.

diszdiplomak_oklevelek01
A MOM Sportban dolgozó Bodnár Krisztián recepció műszakvezető és CRM-referens, Gruber Viktor, a ház karbantartását végző szakcég munkatársa, Herczog Péter, a Shield Security legrégebben itt dolgozó vagyonőre és Kató Lajos műszaki igazgató polgármesteri elismerésben részesült, amiért példaértékű magatartást tanúsított a nyár közepén történt tragikus tűzesetben. Június 24-én egy kiskorú testvérpár bejutott a sportcsarnok tetején álló, használaton kívüli fabódéba, és játékból gyújtogatni kezdett. Emiatt tűz ütött ki: a tizenegy éves kisfiú még időben ki tudott menekülni, nyolc éves húga azonban nem, őt a kiérkező mentősök sem tudták már megmenteni. A mentés során a MOM Sport dolgozói, alvállalkozói testi épségüket kockára téve próbálták eloltani a tüzet, így akadályozva meg, hogy még több áldozatot követeljen a tragédia.

momsport01
A Hegyvidéki Önkormányzat október 23-i ünnepsége a Gesztenyés kertben ért véget. A szabadság szárnyaló madarát megtestesítő szobornál a pártok, nemzetiségek, egyházak, hagyományőrző és bajtársi szervezetek, helyi közösségek, kulturális, oktatási és sportintézmények, valamint a rendőrség képviselői helyezték el virágaikat. Az önkormányzat nevében Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina képviselő koszorúzott.

koszoruzas01