Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Az első tíz év

Az első tíz év

A Galéria12 Egyesület alkotóművészeinek jubileumi kiállítását nyitották meg november 26-án, amely december 12-ig tekinthető meg a Hegyvidék Galériában.

A majdnem hatvanezer lakosú, kisváros méretű Hegyvidéken sokkal több kreatív művész él, mint azt a létszáma indokolná. – kezdte köszöntőjét Pokorni Zoltán polgármester, aki legszívesebben az egyesület minden alkotóját megemlítette volna. A hosszú névsor miatt azonban csak egyetlen embert emelt ki, az egyesület elnökét, Borza Terézt, akinek vitalitása, szeretete és személyisége kellett ahhoz, hogy az egyesület első tíz éve ilyen sikeres legyen.

megnyito10

A legmagasabb nívó alapján szerveződő művészeti szervezeteknek jelentőségét emelte ki megnyitójában Feledy Balázs művészeti író. A kerületi egyesület főváros-szerte teljesen egyedülálló módon önálló galériával rendelkezik, a Hajnóczy utca 21. alatti Galéria 12 Kávézó és Borbárban hónapról hónapra saját döntéseik, koncepcióik alapján jönnek létre a kiállítások. A művészek jubileumi tárlata bizonyítja, hogy a képzőművészet, iparművészet és fotóművészet közötti tiszta műfajúság egyre kevésbé érzékelhető, a különböző szakmákat képviselő alkotók szívesen és egyre többször próbálják ki magukat más területeken. „Ezen a kiállításon, ahol mindenki egy tárgyat hozhatott, jogosan fogalmazhatok úgy, hogy minden egyes mű egy önarckép.” – mondta, majd hozzátette, mind az ötvenhárom kiállítóról készített jegyzeteket. Megnyitójában a korelnökökről és néhány művészről szólt: kiemelte Fekete György belsőépítészt, aki a magyar képzőművészeti életben hosszú évek óta igazi kézműves művel van jelen, a famozaik, mint új műforma egyedi példa, de kifejezi azt is, hogy az átlépések mennyire fontosak. Schrammel Imre egyéni kiállítása nemrég zárult be, eozinos kísérleteinél látható, hogy nyolcvan év fölött is rendelkezik önmegújító attitűddel, ami igazán lenyűgöző. Az áthatásokra további példákat kaphatunk, ilyen Berzy Katalin keramikus, Erőszak című műve. A Lány macskájával című vadonatúj szobrával Boldi saját anyagánál maradt. A textilesektől hagyományosabb műveken kívül látható például Ruttka Andrea kísérletező szemléletű, szójátéknak is beillő Fonalkódja. A cianotípiát, a különleges, régi fotótechnikát újítja föl Ezüst Zoltán, és figyelemre méltó Tóth József Füles mester panoptikuma. Végül a négy elhunytról, Ezüst Györgyről, Fábián Gyöngyvérről, Lőrincze Miklósról és Ferdinánd Juditról is megemlékeztek. A katalógusban, amelynek bemutatójára december 5-én, 18 órakor kerül sor a Hegyvidék Galériában, részletesen szerepel az összes alkotó.

osgyanyi_sara_atvaltozas

Szd

A kiállítás megtekinthető december 12-ig, keddtől péntekig 10:00–18:00, szombaton 10:00–14:00 között. Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10. A belépés díjtalan.