*

'Az eltűnt idő nyomában'

"Az eltűnt idő nyomában"

A Budapesti Városvédő Egyesület és az egyesület XII. kerületi csoportja a Hegyvidéki Önkormányzattal közösen rendez vándorkiállítást március 25-től április 15-ig a kerület építészeti értékeiről.

Az utóbbi időben több igen jelentős műemléket állítottak helyre a Hegyvidéken, ilyen például a Zugligeti Lóvasút végállomás és a Zugligeti általános iskola bővítése a Fácán vendéglő átépítésével –, de a pozitív példákon kívül az elhanyagolt, jobb sorsra érdemes építészeti emlékekre is szeretnék felhívni a figyelmet "Az eltűnt idő nyomában" című vándorkiállítással.

A több helyszínre költöző tárlat létrehozói elsősorban a hegyvidékiek érdeklődését szeretnék felkelteni a kerület építészeti öröksége iránt. A sikeresen felújított épületeken kívül a fő cél, hogy a megmentésre érdemes, még nem megoldott, nem befejezett, pusztuló vagy gazdátlan értékeikre is felhívják a figyelmet. Az elhanyagolt műemlékek sorsával való törődés természetszerűleg a fiatalok felé jelent nyitást, nem titkolt cél továbbá a hegyvidéki lokálpatriotizmus és közösségépítés erősítése. A vándorkiállítás nagyméretű, kétoldalas tablói a védett épületek történetét, fénykorát mutatják be, valamint a jelenlegi állapotot. Így a példásan helyreállított épületek mellett a megmentésre váró, védett épületeket is láthatják az érdeklődők, akik a kiállításon szerzett élmények nyomán minden bizonnyal kedvet kapnak ahhoz is, hogy a helyszínekre sétát szervezzenek.

A vándorkiállítást Pokorni Zoltán polgármester nyitja meg, a Hegyvidéki Önkormányzat földszinti folyosó galériáján (1126 Bp., Böszörményi út 23-25.) március 25-én 17 órakor. Megtekinthető március 31-ig.

Ezután a vándorkiállítást a következő helyszíneken mutatják be:

Hegyvidék Galéria (1126 Bp., Királyhágó tér 10.) április 1. 18-20 óra között

Városmajori Gimnázium (1122 Bp., Városmajor utca 71.) április 2. 15-18 óra között (itt április 5-ig látható)

Lívia Villa (1121 Bp., Költő utca 1/a) április 6. 15-18 óra között

A volt Fácán Vendéglő, ma Zugligeti Általános Iskola (1121 Bp., Zugligeti út 113.) április 7. 15-18 óra között

Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont Gyűjteményi épület (1121 Bp., Zugligeti út 64.) Bemutató: április 8. 15-18 óra között, megtekinthető: április 15-ig.

 

Minden érdeklődőt szeretettel vár a Budapesti Városvédő Egyesület nevében: Ráday Mihály örökös tiszteletbeli elnök, Surányi András elnök és a BVE XII. csoport nevében: Beöthy Mária.

 

szd