Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

kiallitas01

„Ember vagyunk…” – kiállítás a G 12-ben

„Ember vagyunk, a föld s az ég fia” című kiállításával kapcsolódott a Galéria 12 Kávézó és Borbár az idei Ars Sacra Fesztiválhoz. A tárlatot Fonti Krisztina alpolgármester nyitotta meg.

Kortárs képzőművészeti kiállítás nyílt a Hajnóczy József utcai Galéria 12 Kávézó és Borbárban, „Ember vagyunk, a föld s az ég fia” címmel, az idei Ars Sacra Fesztivál részeként. A megnyitó Dobák Kata énekművész megrendítően szép zsoltárénekével kezdődött, majd Fonti Krisztina alpolgármestere a fesztivál mottóját felidézve – „Tekints az égre és lásd meg!” (Jób 35, 5) – köszöntötte a megjelenteket.
kiallitas08

Elmondta, hogy „az országos programba ágyazva, a Galéria 12 kiállítása mellett, a Hegyvidéken még számos esemény várja a következő napokban az érdeklődőket: koncertek, kiállítások, ifjúsági találkozó, séta, vetített képes előadás, családi nap és a kerület templomai is hívják a látogatókat a Nyitott Templomok Napján”. A ma megnyíló kiállítással a Galéria 12 Egyesület művészei „az ég felé tekintve, de a való világban élve, alkotva szeretnének elgondolkodtatni, irányt keresni, reményt, célokat felvillantani a nézők előtt” – tette hozzá.
kiallitas06

Íme, a művészek és műveik, akik és amelyek törekszenek gazdagabbá, szebbé tenni hétköznapjainkat: Angyal Júlia: „Lelkünk a szárny, mely ég felé viszen”; Berzy Katalin: Krisztus a keresztfán; Borza Teréz: Szent Margit fohásza (szobor); Furka Zsuzsa: Mélységek kútja, Lelkünk a szárny; Hayde Tibor: Párkák; Károlyi András: Massa Perditionis; Maczkó Erzsébet: A megkeresztelt (fotó); Magyar Gábor: Szembenézés, Makkai Márta: „Lelkünk a szárny, mely ég felé viszen”; Orient Enikő: A Föld s az Ég fiai; Pálos Anna: Katedrális; Pató Károly: „Kint is, bent is” (fotó); Rainer Péter: Üvegtemplomok 2018; Szamos Iván: Purgatórium; Véghseő Klára: Várakozunk; Vizy László: Szent Márton emléke Pannóniában.

Prokopp Mária művészettörténész a kiállítás mottóját adó, Gondolatok a könyvtárban című Vörösmarty Mihály-vershez kapcsolódott. Habár a költő borúsan látta 1844-ben az őt körülvevő világot, a következtetése mégis: „Mi dolgunk a világon? küzdeni,/És tápot adni lelki vágyainknak./Ember vagyunk, a föld s az ég fia./Lelkünk a szárny, mely ég felé viszen”. „A feladat ma sem változott” – szögezte le a művészettörténész.

A kiállítás szeptember 29-ig látható.