Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

tabla

Emléktáblát avattak Dienes Valéria tiszteletére

Dienes Valéria táncpedagógus, koreográfus, filozófus, író emlékére a Krisztina körút 5. szám alatt lévő épületnél emléktábla avató ünnepséget rendeztek. E házban működött 1929-1944 között az orkesztikai iskola.

Dienes Balázs, Dienes Valéria unokája üdvözölve a megjelenteket, köszönetet mondott azoknak, akik elősegítették az avató megvalósulását. Köszöntötte Fonti Krisztina alpolgármestert, valamint – többek között – Lovas Csillát, a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum Dienes Valéria emlékszobájának gondozóját, dr. Töttös Gábort a Pécsi Tudományegyetem docensét, Simon Andreát a Dienes Valéria Általános Iskola intézményvezetőjét.

 „Közel 40 éve várt tánctörténeti, kultúrtörténeti pillanat, amikor születésének 140. évfordulóján a csaknem 100 évet megélt polihisztor asszony munkájának emléktáblát állítanak.” – kezdte avató beszédét Pálosi István, az Orkesztika Alapítvány programvezetője. „Vali néni nemcsak tánccal foglalkozott, először matematikusként és filozófusként doktorált és később talált rá a táncra.” – idézte fel munkásságát, amelynek fontos helyszíne volt a Csaba utca és a Krisztina körút sarkán lévő házban tizenöt évig működő Orkesztika Iskola.

dienes_balazs_dienes_maya

Dienes Valéria szellemi örökségére a tábla emlékeztetni fogja a budapesti polgárokat – tolmácsolta a család örömét Dienes Maja, dédunoka. Bár ő személyesen már nem találkozhatott a dédnagymamával, de a róla hallott kedves történetekből az egyiket felidézte: Dienes Valéria sok időt töltött otthon, gimnazista édesapjával és testvérével, Ákossal. A fiúkhoz följártak a barátaik, természetesen, mindig otthon volt a nagymama is. Egyik alkalommal csöngettek, Vali néni ment ajtót nyitni. A fiúk legnagyobb meglepetésére az ajtóban egy püspöki ruhás alak jelent meg, és ahelyett, hogy Vali néni csókolt volna kezet a püspök úrnak, a püspöki ruhás alak hajolt le és csókolta meg Vali néni kezét. A srácok tátott szájjal nézték. Úr Isten, hogy lehet ez? Hiszen ő csak a Balázs nagymamája! Akkor valami valószínűleg leesett nekik, hogy ez az asszony egy kicsit több, mint egy egyszerű nagymama. „A jelenben való munkálkodás teremti a jövőt.” – osztotta meg Dienes Valéria gondolatát. „Remélem, ez a tábla erre is emlékeztet majd.” – mondta befejezésül.  A rendezvényt követően a Hegyvidék Galériában mozdulatművészeti bemutatóra és fogadásra került sor.

tabla