Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Erdő Péter áldotta meg a Szent László Közösségi Házat

Erdő Péter áldotta meg a Szent László Közösségi Házat

A Miniszterelnökség támogatásával 2019 májusában kezdődött el a Diana parkban az Istenhegyi Szent László plébánia közösségi házának építése. Alig három évvel később, áprilisban adták át az épületet, amelyet a hívek jelenlétében most Erdő Péter bíboros áldott meg. Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János volt köztársasági elnök, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, valamint Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár is jelen volt.

mise_erdo_peter01

Az ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás esztergom-budapesti érsek celebrálta, majd immáron a Szent László templom szomszédságában álló közösségi ház előtt Soltész Miklós szólt az egybegyűltekhez. A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, hogy 10 év kellett ahhoz, hogy az egyházakkal közösen végzett munka eredményeképpen sikerüljön kilábalni a morális mélypontról. Mára megduplázódott az egyházi óvodákba és iskolákba járó gyerekek száma, a rászorulók felével egyházi szociális, segítő intézmények foglalkoznak, ötven százalékkal kevesebb abortuszt végeznek – sorolta az eredményeket az államtitkár emlékeztetve, hogy 12 éve nem gondolták milyen pusztítást hoz a társadalmainkat támadó agresszív ideológia. Erről beszélt tavaly a Magyarország mellett Szlovákiába is ellátogató Ferenc pápa, aki azt mondta: „El kell menni egészen a misztikáig, meg kell keresni Európa gyökereit, és tovább kell vinni azokat. Igaz, bizonyos érdekek – talán nem európai érdekek – megpróbálják az Európai Uniót ideológiai gyarmatosításra használni, és ez elfogadhatatlan. Nem! Az Európai Uniónak függetlennek kell lennie, és minden országnak azonos színvonalon kell állnia, a nagy alapítók álmából nyerve inspirációt.” – idézte az egyházfő szavait Soltész Miklós hangsúlyozva, hogy a kormány felvállalva a krisztusi tanítást, ezen értékek mentén dolgozik. És nemcsak az óhazában, hanem az egész Kárpát-medencében, ahol az utóbbi években 1500 lelkészség, közösségi ház épült vagy újult meg Magyarország támogatásával. Ahogyan fogalmazott, az istenhegyihez hasonló lelki erőműveket kell építeni szerte az országban, amelyek segítenek megvédeni és továbbadni örökségünket.

istvan_atya01

Kovács István plébános arra hívta fel a figyelmet, hogy az új épület és annak környezete a helyi közösség összefogásával valósulhatott meg. Külön is megemlítette Taraczky Dániel nevét, az építész munkáját dicséri a katolikus óvoda, a közösségi ház és a templomhoz vezető keresztút. Utóbbi stációit a szobrokkal a hívek adományaiból sikerült kialakítani. Ezen az úton Orbán Viktor miniszterelnök is többször végigment már megerősödve küldetésében, a haza szolgálatában. „De az országos feladatok elvégzéséhez szükség van a helyi közösségekre, ahogyan az együtt dolgozás eredménye a plébániához tartozó épületegyüttes is. Ami tökéletesen ide illik, olyan, mintha mindig itt lett volna” – szögezte le István atya. Elárulta, hogy a közösségi ház 150 fős nagyterme nagyszerű helyszíne a kulturális programoknak, vagy éppen esküvőknek. Kialakítottak egy kisebb helyiséget a hittanosoknak és egy raktárt, amely elengedhetetlen a karitász tevékenységhez. Az épület fedett átjárója is közösségi helyszín, ahogyan az lesz a Padre Pio kávézó, mely a szándékok szerint találkozóhelyként is funkciónál majd. Mindezt Erdő Péter bíboros azzal egészítette ki, hogy a keresztény közösség sose volt kizárólag liturgikus, hiszen a mindennapi életben is összetartó, igényli a világi összejöveteleket. Sokáig hiányoztak azonban a fizikai találkozási pontok, ezért annyira fontos az istenhegyiközösségi ház, ahol mostantól együtt tölthetik el ünnepeiket, vehetnek részt kulturális és közéleti programokon a hívek.

kozossegi_haz02