Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Erdőkezelést végez a Pilisi Parkerdő Zrt.

Erdőkezelést végez a Pilisi Parkerdő Zrt.

A Pilisi Parkerdő Zrt. folytatja a fenntartható erdőkezelést az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet környékén, közel 25 hektáron.

Erdőkezelést végez a Pilisi Parkerdő Zrt.

Az érintett területek az örökerdő hálózat részei. A kezelés célja a folyamatos erdőborítás fenntartása a változatos termőhelyen. A mostani fakitermeléssel a Budapesti Erdészet a készletgondozás rendszeres időközönként ismétlődő fázisát végzi el: a kivágásra tervezett fák eltávolítása az alábbi célokat szolgálja:

  • a fák között a fényért, a növekedési lehetőségekért folytatott verseny szabályozása, hogy a legjobb minőségű, legnagyobb ökológiai és esztétikai értékű egyedek többletnövőtérhez juthassanak, koronájuk jobban fejlődhessen, fokozottabban vastagodjanak,
  • természetes erdőtípusnak megfelelő fő és kísérő fafajok megsegítése az adott ternmőhelyhez kevésbé illő, vagy idegenhonos fafajokkal szemben,
  • a sérült, rossz állékonyságú egyedeket eltávolítása,
  • a jelenleg még egykorú faállományban lehetőséget biztosítani az utánpótlás (facsemeték, fiatalabb fák) megjelenésére

 

A hosszú távú fenntartásra tervezett fákat sötétzöld gyűrű jelöli, ezek több növőteret kapnak. A kezelés elsődleges célja a kiválasztott egyedek segítése (élettér bővítése, konkurencia csökkentése). Az eltávolítandó fákat piros festék jelöli. A biológiai változatosságot biztosító élőhelyi fák „H” (habitatfa) jelet kapnak. Utóbbiak általában idősödő, odvas vagy ágas-bogas faegyedek, amelyek gazdag mikroélőhelyek (pl. gombák, rovarok, kétéltűek, hüllők, madarak, kisemlősök számára). A további jelek a kivitelezők és az erdőgazdálkodást ellenőrző hatóságok, szakmai szervek munkáját szolgálják.

térképek adatforrása: Országos Erdőállomány Adattár

térképek alaprétege: turistautak.hu

Kérjük, hogy az érintett időszakban körültekintően közlekedjenek az érintett erdők környékén a táblával/szalaggal jelzett munkaterületet kerüljék el! Köszönjük türelmüket és megértésüket!