*
arendas031166

Fekete, piros, igen, nem…

A magát grafikásnak nevező Árendás József plakátjaiból nyílt kiállítás a Galéria 12-ben „fekete, piros, igen, nem…” címmel.

Apropója, hogy száz évvel ezelőtt, 1917-ben győzedelmeskedett a nagy októberi forradalom – a képek a szellemi présről, a hatalomról, az önkényről, a szabad levegő hiányáról szólnak.
„Látszik, hogy Árendás József itthon van – fogalmazott a »grafikás« új tárlatának megnyitóján Fonti Krisztina alpolgármester. – Tizennyolc éve él a kerületben, tagja a Galéria 12 Egyesületnek, két évvel ezelőtt volt kiállítása ezen a helyen, 2013-ban nagy sikerrel mutattuk be műveit az aradi közönségnek. Az idén tavasszal a plakátművészet e meghatározó és markáns alkotóját hetvenedik születésnapján életmű-kiállítással ünnepeltük a frissen megnyílt új Hegyvidék Galériában. A művész életét meghatározta a Rákosi- és Kádár-kor, grafikáin e kort szimbolizálja a fekete és a vörös szín. A kiállítás másik fele egyéb közérdekű témákat feszeget kritikusan, mint a felmelegedés, a migráció, a celebritás, a technikai függőség.”
A kiállítást Entz László érsebész, a művész barátja, Dunaalmáson szőlőbirtokszomszédja, szabadidejében amatőr színházrendező – ez a magyarázata „érrendész” titulusának – nyitotta meg. „Bár nem vagyok művészettörténész, de a képekről van véleményem, és a korszakról is – mondta. – Árendás Jóska plakátjaival most azt mutatja meg nekünk, amit akkor nem volt szabad, kitekint a rácsok mögül a grafika erejével. Humora kegyetlen és meggyőző, mint egy középkori udvari bolondé.”
Ezzel a politikai plakátkiállítással emlékezik meg a száz évvel ezelőtti eseményekről, az 1917-es nagy októberi forradalomról – mondta az alkotó, s maga vette sorra néhány művét: „Az elvtársnak”, például, nincs arca, csak kitüntetése. A „levegőt!” 1956-ra emlékeztet, amikor csak rövid időre lélegeztünk fel. A „lenin élt” címe nem véletlenül van kis betűvel és múlt időben. A Vörös prés az állandó pszichikai és kulturális nyomásra emlékeztet.”
A közönség körében nemcsak a plakátjaival aratott nagy sikert Árendás József, hanem egy 1950-es évek hangulatát idéző csasztuska előadásával, valamint a baráti beszélgetéshez felszolgált, ízletes, saját termelésű borával is. A „grafikás” kiállítása megtekinthető október 28-ig, vasárnap kivételével naponta 12–22, szombaton 16–22 óráig a Hajnóczy József utca 21. alatti Galéria 12-ben.