Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

megnyito02_bevezeto

Felcsigázó festmények a Kulturális Szalonban

A Hegyvidéki Kulturális Szalonban az aulából kiindulva, a lépcsőházban felfelé haladva egészen a második emeleti galériateremig Dávid Lehel festőművész-költő képei kísérik végig a látogatókat.

„Munkamódszerében nem a szokványos képi fogalmazás sémáját követi. Mondhatni egyedüli vezérelve a vonal és a szín öntörvényű egybehangolása, s a művészi kifejezőerő költőileg is helytálló felfokozása, amelynek pontokba foglalható szabályai tudvalevően nincsenek; ebből adódik vegyes technikával készült képeinek stiláris változatossága” – jellemezte Mezei Ottó művészettörténész Dávid Lehel munkásságát.

kiallitas08

A festőművész és költő a színek és a formák, illetve a vonalak ritmusának dekoratív hatására építő alkotásait ezúttal a Kulturális Szalonban mutatta be. A nyugdíjas alkotó – aki a kiállítás megnyitóján a Délidőben is fúj a szél címmel megjelent kötetéből olvasta fel néhány versét – elmondta, hogy a szalonban látható huszonöt képének többsége az elmúlt öt évben készült, és két kivétellel a nonfiguratív korszakának részei.

megnyito01

Dávid Lehel arról is beszélt, hogy második alkalommal állította ki munkáit a Hegyvidéken, korábban a MOM Kulturális Központban kapott bemutatkozási lehetőséget. Mielőtt nyugdíjba ment, kirakatrendezőként dolgozott, de munka mellett is folyamatosan alkotott. Képeiből a ’80-as évek elejétől kezdve budapesti és esztergomi galériák rendeztek kiállításokat, továbbá holland, belgiumi és svájci kiállítóhelyekre is eljutottak a művei.

david_lehel05

„Ezek az alkotások is minőségi tartalmat hoznak a házba” – méltatta a „Képek a falon” címmel nyílt kiállítást, valamint a Hegyvidéki Kulturális Szalon tevékenységét Váczi János alpolgármester. Mint mondta, Menyhárt Éva és kollégáinak sikeres munkája áll annak hátterében, hogy a korábbi, Böszörményi úti helyiségét kinőtte a közösségi programok sokaságát szervező intézmény. Ezért is építették fel az új, tágas és modern épületüket a polgármesteri hivatal környezetében, ami az elmúlt években, a Margaréta-játszótér, illetve a Városháza tér kialakításával a hegyvidékiek körében kedvelt szabadtéri találkozóhellyé és rendezvényhelyszínné vált.

  kiallitas04