Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

fitt_leszel...24

Fitt leszel, ha itt leszel, nem csak gyerekeknek

Tömött lelátók, mosolygós gyermekarcok – ezúttal is hamisítatlan hegyvidéki sporthangulat jellemezte a tizenegyedik alkalommal megrendezett Fitt leszel, ha itt leszel családi sportnapot a MOM Sportban.

A Hegyvidék közösségi életében hagyományosan kitüntetett figyelmet kap a sport és a rendszeres mozgás népszerűsítése. A XII. kerület Budapesten elsőként vezette be a mindennapos testnevelést az akkor még az önkormányzathoz tartozó általános iskolákban. Emellett a lakosság számára ingyenes szabadidős sportolási lehetőségeket kínáló Aktív Hegyvidék program, vagy a diákoknak szóló, iskolák közötti versenysorozat is ezt a célt szolgálja.
A közösségben végzett mozgás fontosságát hirdeti az idén már tizenegyedik alkalommal megrendezett Fitt leszel, ha itt leszel játékos sorverseny is, amelyen az óvodások és az alsós általános iskolások a szüleikkel együtt vehettek részt. A MOM Sport csarnokában megtartott rendezvényre 13 óvoda és tagóvoda, valamint 9 általános iskola adta le a nevezését. Nem csak hegyvidékiek: az elmúlt évhez hasonlóan ismét eljött az I. kerületi Batthyány Lajos Általános Iskola csapata, míg a II. kerületből érkező Babérligeti Általános Iskola most először képviseltette magát.

fitt_leszel...01
A résztvevőket köszöntő Móczán Mónika, a programot szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője elmondta, hogy minden évben színes, kreatív ötletekkel, napokig tartó tesztelésekkel igyekeznek minél izgalmasabb, kalandokban bővelkedő versenypályákat kialakítani. Mindez az óvoda- és iskolapedagógusok számára is kihívást jelent, hiszen a feladatok teljesítéséhez – ezeket előre begyakorolhatták a csapatok – nem elegendő kizárólag az ügyesség, vagy a gyorsaság. Szükség van koncentrációra, fegyelemre és nem utolsósorban az együttműködést feltételező csapatmunkára is, ugyanakkor a szervezők figyelnek arra, hogy a kevésbé sportos gyerekeknek se okozzon gondot végigmenni a pályákon. A Fitt leszel, ha itt leszel legfontosabb küldetése a játszva tanítás – emelte ki Móczán Mónika.

fitt_leszel...03
Persze, a jókedv és a szórakozás is fontos, amik garanciát jelentenek arra, hogy a gyerekek egy életre elköteleződjenek a mozgás és az egészséges életmód mellett – vette át a szót Fonti Krisztina alpolgármester. Mint mondta, bár az általános iskolás csapatok teljesítményét értékelik, a verseny mégsem a győzelemről, hanem a részvételről szól, azt szeretnék, hogy mindenki sikerélményhez jusson.

taltos_ovoda
Sokat számít ilyenkor a közönség biztatása is, amiből ezúttal sem volt hiány, sőt, ha lehet, a korábbiakhoz képest még nagyobb volt a lelkesedés a lelátón. Ehhez kapcsolódva a szervezők egy újdonsággal szolgáltak: a legkreatívabb és legaktívabb szurkolótábor 50 ezer forint értékű sportszercsomagot nyerhetett saját iskolájának és óvodájának. Az ajándék ezúttal a Süni Óvodákba, valamint az Arany János iskolába került.
A gyorsasági, egyensúlyozós és vizes váltók, vagy akár a dartsozás ezúttal sem állították megoldhatatlan feladat elé a gyerekeket, akik külső segítséget is kaptak, a kiírás értelmében ugyanis a csapatok két felnőttel állhattak fel. Köztük volt Irsay Nagy Eszter, akitől megtudtuk, hogy bizony néhány futam alaposan kifárasztotta. „A nyusziugrás volt a legnagyobb kihívás, alig tudtam tartani a tempót az óvodásokkal” – mesélte nevetve az édesanya, megemlítve, hogy Mia, a kislánya már nagyon várta a versenyt, korán reggel felkelt, nehogy elkéssen. S hogy mi tetszett Miának a legjobban? Természetesen az ugrálás, mert azt otthon, az ágyban csak ritkán engedik meg neki a szülei.

fitt_leszel...08
Ahogy a Fitt leszel, ha itt leszel programnál megszokott, senkit sem engedtek el üres kézzel. Valamennyi résztvevő ajándékcsomagot kapott, az óvodásoknak járt az érem és az emléklap, az első három helyezett iskolai csapatot pedig külön is díjazták. Minden csapatról kép készült, amelyet szintén hazavihettek.
Az iskolák közötti verseny sorrendje végül ez lett: ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola, Jókai Mór Általános Iskola és Német Nemzetiségi Általános Iskola, Babérliget Általános Iskola, Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola, Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium, Zugligeti Általános Iskola, Batthyány Lajos Általános Iskola, Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium, Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium.