Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Fókuszban a betegségmegelőzés a Hegyvidéki Egészségnapon

Fókuszban a betegségmegelőzés a Hegyvidéki Egészségnapon

Egy helyen, egyszerre akár több szűrővizsgálatot is elvégeztethettek a hagyományos őszi egészségnapra érkezők, ráadásul ehhez beutalóra sem volt szükségük. A MOM Kulturális Központban ezúttal a Szent János Kórház, a Szent Ferenc Kórház, valamint a Hegyvidéki Egészségügyi Központ szakemberei várták azokat, akik kíváncsiak voltak egészségi állapotukra.

vercukor_es_koleszterin_meres01

Két év kényszerű kihagyás után a Hegyvidéki Ősz rendezvénysorozat keretében az önkormányzat ismét meghirdette a korábban nagy sikert aratott egészségnapot. Az immáron huszonharmadik alkalommal megrendezett program lehetőséget biztosított a kerület polgárai számára, hogy ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokon vegyenek részt és a vizsgálati eredmények mellett orvosoktól, szakértőktől kapjanak hasznos tanácsokat életmódjuk alakításával kapcsolatban. A szokásoknak megfelelően mindenki ingyenesen, beutaló és regisztráció nélkül jelentkezhetett a számára fontos vizsgálatokra, melyek eredményét azonnal kézbe adták. Ezzel lehet a háziorvoshoz fordulni, illetve ha szükséges volt, a beteg kórházi beutalót kapott.

ful_orr_gege01

„Az egészségnap nagyszerű alkalom arra, hogy részt vegyünk a legfontosabb szűréseken. Ha pedig fény derül valamilyen problémára, gyorsan tovább lehet lépni az eredmények birtokában” – hívta fel a figyelmet Fonti Krisztina. Kiemelte a prevenció fontosságát, hiszen minél hamarabb mutatják ki az esetleges elváltozásokat, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Ebben segít az egészségnap – tette hozzá az alpolgármester, aki további két egészségügyi prevenciós programra is felhívta a figyelmet. Országosan elsőként egészségtanácsadással egybekötött online memória szűrést szervez az önkormányzat a 65 éven felüli hegyvidéki lakosok körében. „A korai szűrésnek komoly jelentősége van, hiszen ha sikerül időben beavatkozni, akkor megfelelő életmóddal elkerülhetjük, hogy a memóriánk hanyatlani kezdjen. De legalább jelentősen le tudjuk lassítani a folyamatot”. A másik prevenciós program a zöld recept, aminek lényege, hogy a kerületi háziorvosok a páciens egészségügyi szükségleteinek megfelelő mozgásformákat írhatnak fel. Számos kültéri, zöld környezetben végezhető aktivitást lehet elrendelni, így például közösségi sportokat, sétát vagy a futóklubokban való részvételt. Bármit, amit a Hegyvidéki Sportközpont munkatársai biztosítani tudnak, természetesen a kerületi lakcímkártya bemutatása mellett térintésmentesen.

„Általános diagnosztika, vérnyomás-, pulzus-, vércukorszint- és vérzsírmérés, szemészeti vizsgálat, EKG vizsgálat kardiológiai szaktanácsadással, anyajegyszűrés, fül- orr gégészet és hallásvizsgálat, Helicobacter szűrés, valamint egyéni mozgásszervi és gyógytorna tanácsadás szerepelt az idei kínálatban” – sorolta a szűréseket Dezső Tünde. A Hegyvidéki Egészség Központ vezetője az előzményekről szólva elmondta, hogy igyekeztek azokat az orvosszakmákat elhozni, amelyek a szakrendeléseken leterheltek, nehezebben elérhetők.

vercukor_es_koleszterin_meres03

„A covid miatt most nagyon feltorlódtak a páciensek, zsúfoltak a rendelések. Különösen igaz ez a kardiológiára ezért a Szent Ferenc Kórház szakemberei úgy készültek, hogy szükség esetén októberre tudjanak adni időpontot a további vizsgálatokhoz. Ugyanez igaz a látásvizsgálatra, itt a Szent János Kórházba irányítjuk a betegeket” – tudtuk meg a szakembertől.
Vida Zoltán tájékoztatása szerint főleg magas vérnyomásos, ritmuszavaros és cukorbetegséggel küzdő betegeket szűrtek ki. A Szent Ferenc Kórház orvosigazgatója szerint érződött, hogy az elmúlt két évben elhanyagolódtak a megelőzést célzó programok, és mivel nehéz az elérhetőség az egészségügyben nagy segítséget jelent az orvosok számára is a hegyvidéki szűrés.