Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

fold_napja04

Föld napja az Anna-réten

Magbomba-készítés, gomba- és tobozmustra, növényismereti séta és számtalan interaktív játék várta a családokat a Föld napja alkalmából, a Hegyvidéki Zöld Iroda Anna-réti rendezvényén.

Nemcsak az állat- és növényvilág, hanem az időjárás változatosságát is igazolja a Hegyvidék Föld napi rendezvénye, amit két évvel ezelőtt havas eső, tavaly pedig ragyogó napsütés és nyári meleg kísért. Ezúttal hideg, szeles idő fogadta a látogatókat, akik azonban így is jöttek szép számmal.

magbomba_keszites01

Az önkormányzat zöld irodájának sátránál a magbomba készítés lehetősége vonzotta mágnesként a gyerekeket: a kicsik nagy élvezettel gyúrtak golyócskákat agyagból, virágföldből és olyan magvakból, amikből később, a „bomba” földet érését követően a méhek számára vonzó virágok fejlődhetnek. A Magyar Mikológiai Társaság standjánál egy hatalmas, a normafai Székely-kaputól nem messze talált faparazita pisztricgomba keltette fel a látogatók érdeklődését, míg a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány többkilós, gigantikus tobozokkal hívta fel magára a figyelmet.

oriastobozu_fenyo05

Az Anna-réten felállított sátrakban a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Vadonleső Program és a FŐKERT Nonprofit Zrt. munkatársai, a Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület önkéntesei is ismeretterjesztő anyagokkal, interaktív játékokkal várták a családokat. A Felelős Gasztrohős Alapítvány a környezettudatos táplálkozás, a Cellux Csoport pedig a hulladék-újrahasznosítás témájában tartott kézműves foglalkozásokat, míg az ÖKO-Játék Kft. a szelektív hulladékgyűjtés ismeretanyagára építő ügyességi játékokat állított fel.

fold_napja02

Erlich Mariann az általa kidolgozott Mézeskuckó Program családi játszóterét hozta el a Föld napjára, míg az ökohangszerekkel közös dallamkeltésre ösztönző Sőnfeld Mátyás a Zenebatyu Élményprogrammal örvendeztette meg a nagyérdeműt. A műszaki érdeklődésűek számára a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény mutatott be néhány különleges gépet: a meredek lejtőkön magabiztosan közlekedő, kaszáláshoz is alkalmazott széles tengelytávú traktorját, a helyben megfordulni képes fűnyírójárművét, valamint a mentésekhez használt, összkerékhajtású terepjáró motorkerékpárját, amikre bárki felülhetett.

normafa_park01

Az Anna-rét környékének változatos növényvilágára Csontos Péter botanikus világított rá az általa vezetett sétákon. A Magyar Biológiai Társaság Botanikai Szakosztályának elnöke arra döbbentette rá a laikusokat, hogy még egy sűrűn látogatott turistaútvonal mentén is számtalan érdekes növényfajjal találkozhatunk, ha kellően figyelmesek vagyunk.

novenyismereti_seta02

„Ha megismerjük, akkor megszeretjük a természetet, és ha már megszerettük, jobban is vigyázunk rá” – Rózsa Zoltán, a Hegyvidéki Zöld Iroda vezetője szerint leginkább ez a haszna a Föld napja alkalmából szervezett természetismereti programoknak. Kitért rá, hogy idén a méhbarát környezet kialakítása, a méhekkel és a mézzel kapcsolatos ismeretek átadása került a rendezvényük fókuszába. Ezért készítettek a gyerekekkel magbombákat, alakították ki a Mézeskuckó Családi Játszóteret, és a Brunner Méhészetet is amiatt hívták meg, hogy megismerhessük a különböző mézfajtákat – köztük a néhány évvel ezelőtt létrehozott, nemzeti parki védjeggyel is ellátott Normafa mézet.