Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Fórum a leendő elsősök szüleinek

Fórum a leendő elsősök szüleinek

Beiskolázási fórumot hirdetett a Közép-Budai Tankerületi Központ a leendő első osztályos gyermekek szüleinek. Az általános iskolai beiratkozás időpontja, mint elhangzott, várhatóan április 23-án és 24-én lesz idén.

„Ha a statisztikákat nézzük, valószínű, hogy nagyon jó iskolába kerül a gyermekük” – mondta a szülőknek Pokorni Zoltán polgármester a Városmajori Gimnáziumban megtartott beiskolázási fórumon. Kijelentésével arra utalt, hogy az országos kompetenciamérés eredményei alapján – ami a szövegértési és matematikai képességek mellet a hozzáadott pedagógiai értéket is vizsgálja – évről évre kimagasló teljesítményt nyújtanak a hegyvidéki intézmények. Hozzátette, már nem az önkormányzat, hanem az állam tartja fenn és üzemelteti a XII. kerületi iskolákat, az oktatás magas színvonalát azonban sikerült megőrizni.

A polgármester szerint jó, ha a nyílt napokra elvisszük gyermekeinket, ám az iskolaválasztás döntését nem lehet rájuk bízni, ez a szülők felelőssége. Egy új, színes és izgalmas időszakként, és ne traumaként éljük meg az iskolakezdést, a leendő tanító iránt pedig legyünk bizalommal, hiszen ha nincs meg a bizalom, a gyerek is hasonlóképp fog érezni.

Az intézményválasztás kapcsán Pokorni Zoltán megjegyezte: megkönnyíti a családok életét, ha nem kell messzire vinni a gyermeket, aki a későbbiekben az iskola által kínált szabadidős programokra is egyszerűen el tud majd jutni. A közösségi programok hallatlanul fontosak a kiskamaszoknak, számukra elsősorban az iskola jelenti a szociális teret.

forum09

Hajnissné Anda Éva, a Közép-Budai Tankerületi Központ igazgatója rövid köszöntőjében a XII. kerületi iskolák sokszínűségére hívta fel a figyelmet, egyúttal reményét fejezte ki, hogy a szülők megtalálják a gyermekük számára legmegfelelőbb intézményt. Arról is szólt, hogy a beiskolázási fórum, amit egykor az önkormányzat indított el, immár huszonkettedik éve nyújt segítséget információkkal és tanácsokkal a hegyvidéki családoknak.

A tankerület szakmai igazgatóhelyettese, Kalina Katalin elmondta, hogy az új szabályok szerint alapesetben mindenkinek iskolába kell járnia szeptember 1-től, aki augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét. A szülők idén január 31-ig kérelmezhették, hogy a gyermek egyéni adottságai miatt még egy évet tölthessen az óvodában. A kérelmet a benyújtásától számított nyolc napon belül bírálják el, amennyiben viszont szakértő bevonása szükséges, hatvan napon belül hoz döntést a felmentést engedélyező szerv, az Oktatási Hivatal.

Az iskolai beiratkozás várhatóan április 23-án és 24-én lesz ebben az évben, a végleges dátumot azonban a járási hivatal fogja közzétenni, harminc nappal a beiratkozás időpontja előtt. Az igazgatóhelyettes kiemelte, hogy ha a beiratkozáskor nem jelennek meg a szülők a választott iskolában, szabálysértési eljárás indulhat velük szemben, a gyermeket pedig elkezdik keresni.

Érdemes tudni, hogy csak a szülők írathatják be a gyermeket, a nagymamának, nagypapának vagy a bébiszitternek erre nincs lehetősége. Mindkét szülőnek egyetértően kell nyilatkoznia az iskolaválasztásról, ha viszont nincs megegyezés, a körzetes iskolában biztosítanak elhelyezést.

A személyazonosításra alkalmas okmányokat mindenképpen magunkkal kell vinni a beiratkozáskor. Arról, hogy a gyermek a megadott lakcímen életvitelszerűen lakik, büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkoznak a szülők.

Iskolaérettségi igazolásra nincs szükség, csak a gyermek oktatási azonosítójára, amit az óvoda tud kiadni. A felvételi kérelmet elektronikusan is el lehet indítani április 1-től az eugyintezes.e-kreta.hu oldalon, ám ebben az esetben is kötelező lesz a személyes megjelenés a beiratkozási időszakban.

forum16

Kalina Katalin arról is beszélt, hogy ha a választott iskola nem tudja felvenni a gyermeket, a körzetes intézmény köteles ezt megtenni. Kivételt képez az ELTE gyakorlóiskolája, ami csak meghatározott létszám erejéig garantál felvételt a körzetéhez tartozóknak, e létszám felett a Németvölgyi iskola áll az érintettek rendelkezésére.

Felvételit egyik általános iskola sem tarthat, csak ének-zene és sporttagozat esetén szervezhetnek képességmérést. A Hegyvidéken a Kós Károly iskolában van ilyen felmérés azok számára, akik az ének-zenei osztályba jelentkeznek. A német nemzetiségi oktatást kérni kell, erre a Jókai, illetve később, középiskolai szinten a Tamási iskola biztosít lehetőséget.

Logopédiai osztályt a Németvölgyi indít, a sajátos nevelési igényű tanulókat pedig a Fekete István és a Gennaro Verolino iskola várja. A tanulási vagy beilleszkedési problémákkal küzdő diákokat a Nyitott Világ Fejlesztő Iskola fogadja negyedik évfolyamtól.