Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Főszerepben az egészségmegőrzés

Főszerepben az egészségmegőrzés

A szokásoknak megfelelően idén is mindenki ingyenesen, előzetes regisztráció és beutaló nélkül vehetett részt a hagyományos őszi
egészségnapon. A programon több ezer vizsgálatot végeztek el a szakemberek.

Erről beszélt Fonti Krisztina is, aki elmondta, hogy a mostani őszi egészségnap már a huszonkettedik, az érdeklődés pedig nemhogy csökken, hanem éppen ellenkezőleg, folyamatosan nő. Ez különösen örömteli, hiszen a program kiválóan szolgálja az egészséges életmód népszerűsítését. Az egészségnap lényege a megelőzés, ami abban segít, hogy megőrizzük a jóllétünket, elkerüljük a betegségeket. „Az program azt igyekszik mindannyiunkban tudatosítani, hogy ne csak akkor forduljunk orvoshoz, ha már baj van. Tegyünk mi magunk az egészségünkért azzal, hogy rendszeresen kivizsgáltatjuk magunkat” – hangsúlyozta az alpolgármester hozzáfűzve, hogy az egészségnapon ingyenesen, előzetes regisztráció és beutaló nélkül ezt bárki megtehette.

fonti_kriszta03

„Éppen ez a lényeg, egy fél nap alatt akár 5-6 fontos vizsgálaton is túllehetünk, és az eredményeket is azonnal megkapjuk. Tulajdonképpen szinte teljes képet kaphatunk az egészségi állapotunkról” – emlékeztetett Fonti Krisztina hozzátéve, hogy az egészségnap valódi szakmai összefogás eredménye. Együtt dolgoznak a Hegyvidéki Egészségügyi Központ munkatársai, a kerületi háziorvosok, védőnők, ápolók, a János Kórház, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, a Budai Egészségközpont és a Szent Ferenc Kórház szakemberei. Mindenkire szükség van, hiszen a programon harminc orvosszakma képviselteti magát, az egészségnapon közel kétezer vizsgálatot, szűrést végeznek el.

„Hogy, milyen vizsgálatokat biztosítunk, azt az előző egészségnap tapasztalatai alapján határozzuk meg. Idén többek között nyaki ultrahangvizsgálaton, alsóvégtagi érvizsgálaton, kardiológiai vizsgálaton, Helicobacter- és PSA szűrésen, valamint ortopédiai- és szemészeti állapotfelmérésen, étkezési tanácsadáson lehetett részt venni. A gyerekek számára mozgáskoordinációs vizsgálat, járásanalízis, antropológiai vizsgálat állt rendelkezésre, sőt asszisztált kutyaterápiás bemutatót is szerveztünk” – sorolta az egészségnap kínálatát Gallai Dolores. Az önkormányzat egészségügyi referense külön kiemelte, hogy míg korábban főképp az idősebb korosztály jött el, az utóbbi években egyre több a gyermekes család. „Az egészségünkkel való foglalkozást nem lehet elég korán kezdeni, ezért jó látni, hogy ilyen sok fiatal gondolkodik így a Hegyvidéken” – tette hozzá.

fogaszat02

A gyerekes családok aktivitását emelte ki dr. Madarasi Anna osztályvezető főorvos is, aki kifejtette, hogy nő a regulációs zavarral, elsősorban evési és alvásiproblémákkal küzdő gyerekek száma. Nincs szó szervi elváltozásról, inkább civilizációs ártalom, ami sajnos sokakat érint. „Gyakran találkozunk túlsúlyos, tartásproblémás gyermekekkel, ami hó hír, hogy ezekre léteznek hatékony kezelések. Az ortopédiai szakrendelésen például a megfelelő cipő kiválasztásában is segítünk” – hívta fel a figyelmet a János Kórház gyermekellátásért felelős orvosigazgató-helyettese.

altalanos_diagnosztika02

Az őszi egészségnap egyik újdonsága volt az EMMI „Három generációval a egészségért program” pályázatán sikerrel elinduló Normafa Praxisközösség bemutatkozása. Lovas László háziorvostól megtudtuk, hogy az állami támogatást a prevenció erősítésére, különösen a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, a lakosság egészségtudatosságának növelésére kapták, a mindennapos mozgás népszerűsítésére, a dohányzásról való leszokás ösztönzésére kapták. Heti két alkalommal tartanak szűrő- és tanácsadó napokat, ezeken mások mellett a perifériás érbetegség kimutatására alkalmas boka/kar index mérésre, demencia vizsgálatra, légzésfunkció vizsgálatra nyílik lehetőség, valamint gyerekekkel is foglalkoznak. Jelentkezés emailen: normafapraxiskozosseg@gmail.com