Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Fővárosi támogatással újult meg a Tállya utcai park

Fővárosi támogatással újult meg a Tállya utcai park

Teljes egészében megújult a Fodor és a Tállya utca találkozásánál lévő park, ahol új játszótér épült, bővítették a felnőttek sportolási lehetőségeit, kilátópontot és illemhelyet alakítottak ki, továbbá kis fűszerkeret is létrehoztak, amit a környékbeli óvodások gondoznak.

„A TÉR_KÖZ-pályázat Budapest egyik legsikeresebb programja, a kerületekben számos fejlesztés nem valósulhatott volna meg a főváros támogatása nélkül” – mondta el Pokorni Zoltán polgármester a most átadott Tállya utcai parkban, aminek megújításához a Fővárosi Önkormányzat 100 millió forintot biztosított, ezt az összeget pedig a XII. kerület további 65 millió forinttal egészítette ki saját forrásból.

tallya_park23

A polgármester szerint fontos, hogy szép parkok, játszóterek épüljenek városszerte, de ennél is lényegesebb, hogy az érintett lakókkal együtt határozzák meg a pontos fejlesztési célokat. A Hegyvidéken már szinte rutinszerűvé vált a közösségi egyeztetés, ami a mostani parkfelújítás esetében sem maradt el.

Az igényfelmérés már a fővárosi pályázat beadását megelőzően megtörtént, ezt követően a helyszínen és online kitölthető kérdőíveken, illetve lakossági fórumon kérte ki az önkormányzat az itt élők véleményét. Utolsó körben a játszótér és a fitneszpálya gumiburkolatának színéről szavazhattak a környékbeliek.

tallya_park04

„Ahogy a háziorvosi rendelők, úgy a játszóterek rendbetételét is évek óta szisztematikusan végzi az önkormányzat. Idén hat játszóteret újítunk meg, ezek közül a Tállya utcai a legnagyobb fejlesztés” – közölte Váczi János alpolgármester, aki arról is szólt, hogy a közösségi egyeztetések szervezésében kiemelt szerepe volt Gidófalvy Dénes képviselőnek.

A park új játszóterére, a környéken élők kérésére a kisebb és nagyobb gyerekek igényeit egyaránt kiszolgáló játékokat hoztak. A hinta, kis trambulin, mászóvár mellett olyan csúszkát is kihelyeztek, amit két kézzel kapaszkodva lehet használni, így az inkább a nagyobbak számára jelent élvezetes időtöltést. A játszóteret, ahogy a szülők kérték, körbekerítették, a játékok alá pedig sárgászöld színű, ütéscsillapító gumiburkolatot öntöttek.

tallya_park06

A felnőtteket kiszolgáló kültéri fitneszeszközökből újabbak is kikerültek, illetve lakossági igény alapján pingpongasztalt telepítettek. Pelenkázóval ellátott illemhely is létesült, a lejtős terület felső részén pedig, a domborzati adottságokat kihasználva kiváló panorámájú kilátópontot hoztak létre.

tallya_park01

A fejlesztés során kiemelt figyelmet kaptak a mozgásukban korlátozottak, mozgássérültek, a babakocsival közlekedő szülők, akik számára könnyebben bejárhatóvá vált a park. A közel négyezer négyzetméteres területen megújultak a sétányok, valamit a közvilágítást is korszerűsítették.

Rendezettebbek lettek a parkolóhelyek, környezetükben évelőket, díszfüveket, lágyszárúakat ültettek. Az ide járók kérésére kivágták az invazív bálványfákat, helyettük az önkormányzat ősszel őshonos növényeket telepít.

Külön érdekessége a helyszínnek az a kis fűszerkert, amit a közeli KIMBI Óvodába járó gyerekek ültettek be az önkormányzat keretészeinek közreműködésével, és a növények további gondozását is ők vállalták. Az ovisok voltak az elsők, akik még a hivatalos átadás előtt felavathatták a megújult parkot: a szervezők színes programokkal, ügyességi játékokkal, arcfestéssel, lufihajtogatással várták a kicsiket.

ultetes08