Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

martonhegyi_uti_jatszoter02

Grundból lett játszótér a Mártonhegyi úton

Kicsi, de családias játszótér újult meg a Mártonhegyi úton, ahol a környékbeli családok javaslatára, ismeretterjesztési céllal fűszer- és gyógynövénykertet is kialakítottak.

„Nem az önkormányzat találta ki, mi legyen itt, hanem a környékbeliek mondták el, mit szeretnének, a tervezés során pedig igyekeztünk ezeket az igényeket a lehető legteljesebben figyelembe venni” – vázolta fel a Mártonhegyi úti játszótér felújításának előzményeit Pokorni Zoltán polgármester. Kitért rá, hogy a játszótéren kialakított kis veteményeskertet is az utcabeliek kérték, benne a fűszer- és gyógynövényekkel, valamint a hozzájuk tartozó névtáblákkal. Ezeken a táblákon QR-kódok is szerepelnek, így a mobiltelefonjukat bújó fiatalok is kedvet kaphatnak ahhoz, hogy ismereteket szerezzenek az elültetett növényekről.

martonhegyi_uti_jatszoter06

„A háború utáni grundhoz képest igazán szép lett a terület” – fogalmazott Enders Attila, a környékbeli lakóközösség képviselője a felújított játszótér átadásán. Felidézte, hogy a második világháborút követően, miután elvégezték az akna- és gránátmentesítést, szép lassan birtokba vették a helyet az utcában élők – a kerület közreműködésével padokat, asztalokat hoztak, homokozót, mászókát alakítottak ki. Bő tíz évvel ezelőtt, egy közműcsere során derült ki, hogy a kis közösségi tér a földhivatal nyilvántartása szerint egy szomszédos magántelekhez tartozik, ezért az önkormányzat segítségét kérték, hogy a továbbiakban is közcélra használhassák a területet.

martonhegyi_uti_jatszoter14

Az önkormányzat megvásárolta a játszótér telkét, így az a közösségé maradhatott. Enders Attila elmondta, hogy megbecsülik és magukénak érzik a kicsi, de otthonos játszóteret: hozzájárulnak ahhoz, hogy rendben legyen a pihenőhely, időnként lefestik a megkopott padokat, illetve minden év szeptemberében itt tartják meg az utcabeliek nyárbúcsúztató partiját, amin alkalmanként mintegy hetvenen vesznek részt.

martonhegyi_uti_jatszoter04

A Mártonhegyi út 54. szám alatti játszóteret két hónap alatt újította meg a Hegyvidéki Önkormányzat. A régi játékok közül egyedül a homokozó maradt meg, aminek fa keretét átfestették, valamint árnyékot biztosító napvitorlát szereltek fölé. Új játékként került ki egyebek mellett a fészekhinta, a kisgyermekek számára kifejlesztett puha, gumis hinta, valamint a házikós toronycsúszda. A park köré új, táblás kerítésrendszert telepítettek, illetve annak mentén cserjéket ültettek. A kerítés mellett, a támfal kiegészítéseként hozták létre a fűszer- és gyógynövénykertet, aminek gondozását a lakók vállalták.