Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Gyalogoljunk együtt, mert gyalogolni jó!

Gyalogoljunk együtt, mert gyalogolni jó!

„Mi is gyaloglók vagyunk! Hegyvidékiek a Normafánál” címmel szakmai konferenciát szervezett a Hegyvidéki Kulturális Egyesület és a Hegyvidéki Kulturális Szalon. A mindennapos mozgást népszerűsítő programon egy új kerületi gyaloglóklub elindítását is bejelentették.

A konferencia célja, hogy elősegítse a kerületi gyaloglóélet fejlődését, új klubok alakulását. Ezzel szeretnénk hozzájárulni a hegyvidékiek egészségi állapotának javításához, hiszen különösen idősebb korban, a mindennapos mozgás a betegségmegelőzés egyik legjobb módja – kezdte bevezetőjét Menyhárt Éva. A kulturális szalon vezetője elmondta, hogy mint oly sok más szabadidős program, a gyaloglás is akkor az igazi, ha ezt közöségben tehetjük. Pontosan erről szólnak az önszerveződő gyaloglóklubok, amelyek létrehozását a kulturális szalon igyekszik támogatni.

menyhart_eva03

Mit tud tenni egy önkormányzat annak érdekében, hogy még többen, és még többet gyalogoljanak – tette fel a kérdést Pokorni Zoltán, aki úgy látja, hogy a kedvcsinálásban mindenképpen részt vehetnek. Ilyen például a gyaloglóklubok saját jelvényeinek elkészítése, amiről a fiatalok talán azt gondolják felesleges, meg is mosolyogják, pedig ezek az apróságok kovácsolják össze a csoportokat.

„Azt viszont nem garantálhatja az önkormányzat, hogy a gyaloglóknak legyenek társai, ezt az önszerveződő klubok tudják elérni. Előbb-utóbb kialakulnak az emberi kapcsolatok, a barátságok, amik további motivációt jelentenek, kiteljesítik az együtt gyaloglás örömét” – hangsúlyozta a polgármester, aki saját példáját felhozva elmondta, hogy a feleségével kezdtek el túrázni, aztán rátaláltak egy csapatra, akikkel azóta rendszeresen járják a kéktúra útvonalát. Hozzátette: a Hegyvidéken nagyszerű túra- és gyaloglóútvonalak állnak rendelkezésre, ezek ráadásul könnyen megközelíthetők. Talán ez is hozzájárul ahhoz, hogy a XII. kerületben még európai összehasonlításban is hosszú életet élnek az emberek.

„Erre büszkék vagyunk, és vállaljuk a feladatot, hogy az ajándékba kapott 80-as, 90-es éveket tartalommal töltsük meg, illetve segítjük azokat a közösségeket, amelyek ebben képesek közreműködni” – emlékeztetett Pokorni Zoltán.

pokorni_zoltan06

Dr. Horváth Anna kifejtette, hogy Hegyvidék az egyik olyan kerület, amely különösen sokat tesz az egészséges életmód népszerűsítése, és az ehhez szükséges feltételek biztosítása terén. Nem véletlen, hogy a XII. kerület elnyerte az Idősbarát Önkormányzat díjat.
Az EMMI főosztályvezetője beszélt a minisztérium által támogatott Országos Gyalogló Idősklub Hálózatról, amely az idősek tanácsának tagja, Monspart Sarolta javaslatára és tevékeny részvételével jött létre 2017 őszén. „Mi is gyaloglók vagyunk” címmel egy pályázatot is kiírtak, ezen anyagi segítséghez juthatnak a klubok.

A világban majdnem 50 millióan szenvednek demenciában vagy Alzheimer-kórban, az érintettek száma Magyarországon eléri a 200-250 ezret. Nemcsak a betegek, hanem a családok életét is befolyásolja ez az állapot. Ma még nem ismert a demencia kialakulásának háttere, de a dohányzás, a szív- és érrendszeri betegségek bizonyosan rizikófaktorok. Egyik ellenszere a séta, a gyaloglás, a túrázás, a rendszeres mozgás, mindez akár az Országos Gyalogló Idősklub Hálózat keretében is elérhető.

gyaloglo_klub

Ezt követően Papp János színművész a gyaloglás szépségeiről, dr. Holub Lili klinikai szakgyógyszerész az antibiotikumok helyes használatáról, dr. Raduly Zoltán hidrogeológus-közgazdász-túravezető a Hegyvidéki Tudósklub elnöke a gyaloglás test-lelki kedvező hatásairól tartott előadást, Fekete Krisztina dietetikus az időskori táplálkozás szabályait ismertette, míg Balogh Tamás a budai túraútvonalakból nyújtott át egy csokorra valót.

Monspart Sarolta tájfutó világbajnok a rá jellemző intenzitással igyekezett mindenkit meggyőzni, hogy gyalogolni jó! Elmondta, hogy nem lehet mással helyettesíteni a mozgást, ami tagadhatatlanul sokkal könnyebben megy, ha közösen csinálják. A sport mindenkié, mozogni „minden-kor, minden-hol” lehet, elkezdeni pedig sosem késő. Akik rendszeresen mozognak, egészségesebbek, kreatívabbak, testileg és szellemileg is jobban érzik magukat. Időseknek napi 30-60 perc testmozgásra van szüksége, ami egy kis izzadással kiegészülve az igazi. Erre különösen alkalmas a gyaloglás, ez ráadásul az emberi kapcsolatokat is karbantartja. Hegyvidék díszpolgára végezetül mindenkit arra bíztatott, hogy ha eddig nem tette volna, kezdjen el rendszeresen mozogni, csatlakozzon az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózata keretében alakult kerületi gyaloglóklubokhoz, amikből mostantól már kettő is rendelkezésre áll.

gyaloglo_klub34

Monspart Saroltával legközelebb október 8-án és 22-én lehet gyalogolni, találkozó a 9 órakor a Normafa síház előtti parkolóban. Minden szerdán, szombaton és vasárnap fél tíztől a Szépjuhászné 22-es busz megállójától egészségmegőrző erdőjárás indul Turcsányi Magdival. Az október 2-án induló új kerületi gyaloglóklub elsőként Jókai Mór édenkertjét látogatja meg, az érdeklődőket 15 órakor várják a 21-es, a 21A és a 212-es járat svábhegyi megállójában. A tematikus gyaloglások a Városmajorban október 30-án folytatódnak, gyülekezés fél tízkor a templom előtt. További információ: koppkopp12kerulet@gmail.com