Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

muskatli_osztas07

Gyorsan elfogyott a 32 ezer muskátli

Ismét nagy sikert aratott az immár tizenötödik alkalommal megrendezett muskátli osztás. Az önkormányzat jóvoltából rendelkezésre álló 32 ezer tő futómuskátli néhány órán belül elfogyott, a növények célba juttatásában Pokorni Zoltán polgármester mellett a kerület alpolgármesterei és az egyéni választókerületek önkormányzati képviselői is közreműködtek.

Muskátli osztással és a közterületek virágosításával próbálja még otthonosabbá tenni a hegyvidéki utcákat az önkormányzat. A kerületi polgároknak idén is személyenként tíz tő muskátlipalántával kedveskedtek, míg az utak mellett és a parkokban kialakított ágyásokba több tízezer virág kerül. A lakcímkártya felmutatása ellenében, fejenként járó virágokat öt helyszínen, a Városmajori Plébánia előtt, a Zugligeti Bölcsődénél, a Fodor és a Pagony utca találkozásánál, a Rácz Aladár utcai orvosi rendelő előtt, valamint a Városháza téren lehetett átvenni.

muskatli_osztas14

Mint a növények kiosztásában a kerületi alpolgármesterekkel és képviselőkkel közösen segédkező Pokorni Zoltán elmondta, elsősorban kedvet szeretnének csinálni ahhoz, hogy minél több virág legyen a házak ablakaiban.
„Mi csak tíz tövet adunk, a hozzávalókat, azaz a földet, balkonládát, cserepet a polgárok szerzik be, ahogyan a növények gondozása is az ő feladatuk. Nekik köszönhetjük, ha virágba borulnak a kerületi lakóházak, ami még szebbé, élhetőbbé teszi a lakókörnyezetünket. Ezért az sem baj, ha a palánták nem az utcai homlokzatokra, hanem a belső udvarokba, folyosókra kerülnek, hiszen így is betöltik a feladatukat” – hangsúlyozta Pokorni Zoltán hozzátéve, hogy hamarosan mintegy száz lámpaoszlopot különböző virágos növényekkel díszit fel az önkormányzat. A városi klímát jól tűrő fajtákat választottak, a muskátlik mellett többek között begóniákat is telepítenek.

muskatli_osztas05

A muskátli osztás csak az egyik olyan program, amely a kerület zöldítését, virágosítását szolgálja – tudtuk meg Kovács Lajostól. Az alpolgármester kifejtette, hogy az önkormányzat minden évben több tízezer egynyári növényt ültet el a közterületi ágyásokban. Nagy sikert az örökbefogadási program, ennek lényege, hogy a lakók gondozásba vehetik az erre kijelölt zöldfelületeket. Szintén a virágosításhoz járul hozzá az idén indult BeePathNet méhbarát projekt. A tervek szerint kerületszerte a rovarok számára nagyszerű élőhelyet jelentő, hónapokon át virágzó növénytakarókat hoznak majd létre. A program célja, hogy eloszlassa a méhekhez kapcsolódó tévhiteket, valamint megalapozza, a Normafán egyébként már létező, hegyvidéki mézkészítést. Kovács Lajos elképzelhetően nevezte, hogy jövőre a muskátli osztást kibővítik olyan virágokkal, amiket akár a kiskertekbe is ki lehet ültetni.

muskatli_osztas01

Fonti Krisztina arra hívta fel a figyelmet, hogy a virágosztások alkalmával többen beszámoltak a muskátlik sikeres átteleltetéséről. „A most kapott futómuskátlik a tapasztalatok szerint akár éveken át megőrizhetők. Csak annyi a dolgunk, hogy a hideg hónapokban megfelelően tároljuk a növényeket” – hangsúlyozta az alpolgármester arra bíztatva mindenkit, hogy kövessék a jó példát. Ha így tesznek, néhány év alatt akár több tucat virágzó muskátli tulajdonosai lehetnek.