Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Hálaadás a megújult református templomért

Hálaadás a megújult református templomért

Kibővült és megújult a Budahegyvidéki Református Egyházközség temploma, ami új tornyot is kapott a Böszörményi út és a Beethoven utca sarkán. A munkák végeztével hálaadó istentiszteletet tartott a gyülekezet.

reformatus_templom01

A szertartáson Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki egyházkerületének püspöke hirdetett igét, aki arról beszélt: a közösség belső épülése hívta elő azt a vágyat, hogy legyen egy olyan otthonuk, ami méltó a lelki építkezéshez. Mint mondta, „boldog az a város, boldog az az ország, ahol a lelki térfoglalás és az anyagi gyarapodás párhuzamosan halad”, ugyanakkor súlyos romlás lehet abból, ha egy közösség, egy ország úgy gyarapszik gazdasági erőben, hogy közben hiányzik a lelki épülés, sokkal inkább leépülés van helyette.

balog_zoltan01

Bogárdi Szabó István, az egyházközség lelkészi vezetője köszönetet mondott mindazoknak, akik a templom átépítését segítették, támogatták, illetve részt vettek benne. Felidézte, hogy az 1931-ben létrejött gyülekezet először a Márvány utcai iskola tornatermében tartotta az istentiszteleteket. 1935-ben vásároltak meg egy csődbe ment vendéglőt a néhai Gaál, ma Beethoven utca és a Böszörményi út találkozásánál, hogy azt átmenetileg templomként használják, amíg fel nem épül az új templomuk az egykori MOM-gyártelep mellett.

A templomépítési terveket elvitte a háború, majd pedig a kommunizmus, a Böszörményi úti épületet azonban – még ha a háborúban gránáttalálat is érte – sosem kellett elhagynia a gyülekezetnek. Jelentősebb átépítésre legutoljára 1996-ban került sor. A lelkész szerint, ahogy mindig, ezúttal is megsegítette őket az Úr: bár több mint két évre nyúlt a mostani építkezés, hálát adhatnak, hogy a végére értek.

„Amíg templomot kell építeni, mert új gyülekezet alakult, vagy templomot kell bővíteni, mert a növekvő gyülekezetnek szűkösek a korábbi falak, addig az ország bizakodva tekinthet a jövőbe. A kávéházzá alakuló templomok Nyugat-Európája mellett ez ad reményt arra, hogy a magyar nemzet nem csak fizikai értelemben képes túlélni. Magyarországnak soha nem volt nagyobb szüksége a történelmi egyházak szolgálatára, ezen belül a református egyházra, mint manapság” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a Hegyvidék országgyűlési képviselője köszöntőbeszédében.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára arról szólt, hogy a sikeres építőmunkához három dologra van szükség: álmodjuk bátran, tervezzünk felelősen és építsünk fegyelemmel. „Jó látni, hogy a budahegyvidéki gyülekezet mert álmodni, tudott tervezni és jutott ereje a megvalósításra is” – jelentette ki a politikus, kitérve arra is, hogy az építkezés ugyan véget ért, de a közösség építése folytatódik, ami egy életre szóló feladat.

furjes_balazs02

„Ha a közösség erős, összetartó, életrevaló, létrehozza magának a megfelelő kereteket, ahogy ez itt is történt” – mondta Pokorni Zoltán polgármester, aki az önkormányzat nevében köszönetét fejezte ki az egyházközségnek közösségteremtő tevékenységéért. Szerinte ez a munka nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az itt élők ne legyenek magányosak, támaszkodhassanak egymásra. Ezen túlmenően, mint fogalmazott, „már csak ajándék” az, hogy a közösség egy szép, új épülettel gazdagította a „Hegyvidék főutcáját”, a Böszörményi utat.

reformatus_templom02