Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Hegyvidéken ismét fellobbant az olimpiai láng

Hegyvidéken ismét fellobbant az olimpiai láng

Tavaly tavasszal a pandémia miatt nem lehetett megrendezni a szokásos Hegyvidéki Olimpiát, így az akkori ötödikesek lemaradtak erről a mindig nagy sikert arató és sokak által várt programról. Ezért az önkormányzat a szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft-vel egyetértésben úgy döntött, hogy bepótolja az elmaradt alkalmat és most ősszel, a már hatodikos gyerekeket meghívja az ókori játékokat felidéző rendezvényre.

csapatok01

A Czakó utcai sporttelepen ezúttal 7 iskola 14 csapatának majd 400 diákja öltötte magára a görög hagyományokat idéző, saját maguk készítette ruházatot, hogy a kiválasztott városállamok zászlaja alatt bevonuljanak a küzdőtérre. Ahogyan az ókorban szokás volt, fellobbant az olimpiai láng, a résztvevők pedig görögül és magyarul is elmondták az ókori olimpiai himnusz és eskü szövegét. Ezt követően vette kezdetét a futószámokból, valamint birkózásból, kislabda hajításból és távolugrásból álló verseny, amely annak ellenére komoly küzdelmet hozott – a gyerekek láthatóan nagy elszántsággal teljesítették a feladatokat -, hogy valamennyi résztvevőnek már a rajthoz állás pillanatában kijárt a bajnoki cím. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy a résztvevők ne csupán a könyvekből vagy a televízióból, hanem a valóságban is megtapasztalják az ókori olimpia hangulatát és máig érvényes üzenetét, a versenyzés tisztaságának fontosságát.

birkozas01

Erről beszélt a diákokat köszöntő Gidófalvy Dénes is, aki Pierre de Coubertin, az újkori olimpia megálmodója szavait idézve arra hívta fe la figyelmet, hogy ezen a versenyen nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos. „Ma minden versenytárs egyben bajtárs is, hiszen közös célért küzdötök, hogy megvalósítva az ép testben ép lélek filozófiáját harmóniában legyetek saját magatokkal” – intette a gyerekeket az oktatási és kulturális bizottság elnöke.
Móczán Mónika elmondta, hogy a diákok most önmagukért sportolnak, önmagukért versenyeznek, önmagukat és nem egymást kell legyőzniük. „Külön öröm számunkra, hogy a Gennaro Verolino Általános Iskola és Speciális Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon csatlakozott a programhoz, velük még inkább kiteljesedik ez az eszmeiség” – tette hozzá a szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofik Kft. vezetője hozzátéve, hogy külön köszönet illeti a szülőket, akik nemcsak szurkolni jöttek el, hanem finomságokat is készítettek a gyerekeknek az iskolák számára felállított sátrakban.

gidofalvy_denes

„Rendhagyó a mostani, immáron 11. Hegyvidék Olimpia, mert normális esetben májusban kellett volna megrendezni, ám a vírushelyzet közbeszólt. Láttuk az akkori évfolyamon a csalódottságot emiatt, hiszen várták ezt az alkalmat, sokat hallottak róla az idősebb iskolatársaiktól, mi pedig nem akartuk megfosztani őket ettől az élménytől. Szerencsére az égiek velünk voltak, és jó időt küldtek erre a napra” – idézte fel az előzményeket Fonti Krisztina. Az alpolgármester szerint a programnak a sportértékén túl más haszna is van. Mégpedig az, hogy a versenynek köszönhetően a gyerekek sok mindent átélhetnek a gyakorlatban abból, amit a hellén kultúráról tanultak. Elég csak arra gondolni, hogy maguk készítették a tunikájukat, a zászlókat, külön foglalkoztak a tanórákon az olimpiával, a versenyszámokkal és az ezekhez kapcsolódó ismeretekkel.

dijatadas12

Nem véletlen, hogy mindenki nagyszerűen helyt állt, így az összes sportoló megkapta a verseny végén a győzteseknek járó kerámiaérmeket. Ezzel azonban még nem volt vége az ajándékozásnak, a gyerekek ugyanis a szervezők jóvoltából hivatalosak voltak az egészséges gyümölcsökből összeállított ünnepi lakomára.

erem