Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Hegyvidéki diákoknak segít a Soroptimist Club

Hegyvidéki diákoknak segít a Soroptimist Club

Mentorprogramot indított az önkormányzat és a Soroptimist International (SI) Budapest Corvinus Club. A szakmájukban sikeres nőkből álló nemzetközi kezdeményezés a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjat kapó kerületi diákoknak nyújt segítő kezet.

A Kulturális Szalonban megtartott megbeszélésen Ószabó Orsolya programigazgató mutatta be a szervezetet. Elmondta, hogy szeretnék hozzásegíteni a fiatalokat álmaik megvalósításához, ehhez keresik a támogató környezetet, amit itt a Hegyvidéken meg is találtak.

oszabo_orsolya01

Pokorni Zoltán arra emlékeztetett, hogy a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázatot az első Orbán kormány indította, jómaga oktatási miniszterként vett részt a kidolgozásában. Az első években az oktatási minisztérium, a megyei és a települési önkormányaztok biztosították az anyagi hátteret. Azóta a megyei önkormányzatok kivonultak a finanszírozásból, az oktatási minisztérium helyét az EMMI vette át. Utóbbi ötezer forintos támogatást nyújt, a Hegyvidéki Önkormányzat ehhez tízezer forintot ad hozzá.

„Lényegesnek tartjuk, hogy a rosszabb körülmények között élők plusz segítséghez jussanak. Mert nem mindenki születik olyan családba, ahol adottak az előrelépést megkönnyítő kapcsolatok vagy a pénzügyi háttér” – hangsúlyozta a polgármester emlékeztetve, hogy tíz évvel ezelőtt az önkormányzat szeretett volna kiépíteni egy valamiféle hallgatói hálózatot az ösztöndíjasok részvételével, de nem sikerült összehozni a fiatalokat. Pusztán az ösztöndíj és lakhely nem volt elegendő motiváció. Most viszont a Corvinus Clubnak hála, új lendületet kaphat a közösségépítés. Értelmes cselekvést kínálnak, összeköttetéseket, valódi távlatokat. Ez a soroptimista vízió, ami a személyre szabott gondoskodásban ölt testet.

„Tanulmányi eredményeik és szociális helyzetük alapján jelenleg tizenheten kapnak ösztöndíjat, de már akkor is elégedettek leszünk, ha egy valakinek segíteni tud az újonnan indított mentorprogram” – hangsúlyozta Pokorni Zoltán.

kerekasztal06

Az értelmes cselekvés keresésének és felajánlásának lehetőségét emelte ki Balogh Edina, aki úgy látja, hogy az önkormányzat együttműködése jelentős előrehaladást eredményez. Mint a társ-programigazgató rámutatott, a Corvinus Club egy globális rendszer része, a soroptimisták 130 országban vannak jelen szervezett formában. Budapestre gróf Apponyi Albertné közvetítésével jutottak el, azóta kisebb, nagyobb megszakításokkal folytatják a tevékenységüket.

Alig egy éve dolgoznak a XII. kerületben, a Kulturális Szalonban leltek otthonra, itt tartják a találkozóikat.

„A klub égisze alatt a diákok külföldi nyelvtanulásokon, utazásokon vehetnek részt, könnyebben juthatnak álláshoz. Legalább ennyire fontos, hogy belekóstolhatnak a különböző szakmák világába, elmehetnek cégekhez megismerni a belső működésüket. A lényeg, hogy az egyéni igényeknek megfelelően igyekszünk egyengetni a fiatalok útját” – tette hozzá. Mindezt megerősítette a programhoz 2018-ban csatlakozott Patrik, aki 2018 nyarán a holland soroptimistáknál járt. Ahogyan fogalmazott, rengeteget tanult a tizenkétnapos úton, megismert egy másik kultúrát. Családoknál laktak, így testközelből élhette át az ottani mindennapokat. Elmondása szerint olyan személyes kapcsolatokra tett szert, amelyek hozzájárulhatnak céljai eléréséhez.