Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

bolygok02

Holdra szállt a Mátyás tábor

„Nem hittem volna, hogy megfoghatok egy igazi meteort, nagyon izgalmas volt”- mesélte lelkesen Áron, aki egyike volt azoknak a szerencsés gyerekeknek, akik részt vettek a Mátyás táborban a Holdra szállás 50 évfordulója alkalmából megrendezett interaktív bemutatónak.

Az Emberi Erőforrások Fejlesztése Alapítvány gondozásában megvalósult tudományfesztivál emléket állít az Apollo 11 programon dolgozó mérnököknek, kutatóknak és az asztronautáknak. Szó szerint testközelbe hozta a világűrt, egyúttal nagyszerűen szolgálta a természettudományos tantárgyak, a tudományos és kutatói pálya népszerűsítését.Az egész napos rendezvényen többek között kiderült, hogy mikor léphet ember a Marsra, milyen érzés a súlytalanság, mit kell tudni a holdi körülményekről, hol tart éppen az űrkutatás, illetve milyen szerepet kapnak ebben a robotok és a mesterséges intelligencia. A rendezvényre a gyerekek is készültek, egész héten az űrhajózással kapcsolatos feladatokat oldottak meg, valamint a bemutatóknak otthont adó termet is ennek megfelelően díszítették fel. Többek között egy felirattal, amin ez állt: Holdra szállt a Mátyás tábor.

kiallitas08

Az első előadáson Rózsahegyi Márton a Hold keletkezéséről, illetve a naprendszerben keringő bolygók holdjairól beszélt, míg Ordasi András a holdutazás érdekességeibe avatta be a táborozókat.

eloadas01

Bacsárdi László a Földközelben a világűr! című előadásában igazi műhelytitkokat is megosztott a szép számú hallgatósággal, Tóth Pál pedig látványos fizika-show-val bizonyította be, hogy a természettudományok bizony egyáltalán nem unalmasak.
Nem kevésbé bizonyult tanulságosnak Sík András beszámolója, a ugyanis érdekes részleteket árult el a Mars felfedezésének lehetőségeiről.

kiallitas03

Tanos Áron a robotok és az űrkutatás egyre szorosabb kapcsolatát elemezte, végezetül következett az igazi játék: Milánkovich Dorottya a Moonlight interaktív társasjátékával ismertette meg a gyerekeket, akik egy valódi űrhajós fotófal előtt fotózhatták egymást. Sőt, igazi hullócsillag maradványokat és meteoritokat is tanulmányozhattak a mikroszkóp alatt. Tamásnak az égből pottyant kőzetek mellett a holdpor tetszett a legjobban, ahogyan fogalmazott, nem gondolta volna, hogy ennyire színes ez az anyag. Csenge az apró meteoritokon lepődött meg, és elmondta, hogy a hallottaknak jó hasznát veszi majd az iskolai tanórákon.

meteorit_vizsgalat03

A program sokoldalúságát emelte ki Móczán Mónika, mint kifejtette igyekeznek sokszínűvé tenni a tábort.
„Minden héten van valamilyen projekt, amit többféle módon dolgoznak fel a gyerekek. Természetesen a jelentkezés önkéntes alapon működik, de a tapasztalatok szerint résztvevőkből soha nincs hiány” – hívta fel a figyelmet a Mátyás Tábort üzemeltető Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője hozzátéve, hogy a házi rendezvényeken kívül rendszeresen jönnek meghívott vendégek, míg kedden és csütörtökön külső programokat szerveznek. Nagy népszerűségnek örvend a medence és a sportolási lehetőségek, a foci, a kosárlabda vagy éppen a számháború. „Itt minden arról szól, hogy a táborlakók jól érezzék magukat” – emlékeztetett Móczán Mónika.