Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Idilli hangulat és ünnepi programok: megnyílt az adventi vásár

Idilli hangulat és ünnepi programok: megnyílt az adventi vásár

A kürtöskalács és a forraltbor illata, a kedves árusok, a jóízű beszélgetések és a mindig lelkes előadóművészek – egy év kihagyás után különösen jó volt újra átélni a hegyvidéki adventi vásár varázsát. A Városháza téren – a járványügyi helyzettől függően – december 23-ig színes ünnepi programok várják a karácsonyra készülő hegyvidékieket.

„Hála Istennek, hogy itt lehetünk! Nagyon hiányozott már a Hegyvidék, mert itt tud igazán megnyugodni a lelkünk. Közel húsz éve járunk ide, mindig nagy szeretettel fogadnak minket, amit igyekszünk a finom kürtöskalácsokkal meghálálni” – mondta Irma néni, a hegyvidékiek egyik legkedvesebb kürtöskalácsosa, aki ezúttal is megállás nélkül gyúrta az újabb tésztákat. Különleges portékákból ezúttal sem volt hiány. „Örülök, hogy nem maradt el a vásár, évek óta innen szoktam beszerezni az ajándékokat, mert itt minden egyedi. Szerintem sokkal többet ér egy kézzel készített apróság, mint bármilyen drága tömegtermék. Az árusok nagyon aranyosak, szívesen beszélgetünk velük, sokakat név szerint ismerünk” – tudtuk meg Edittől, aki éppen karácsonyfadíszt vásárolt. „Forró teát, forraltbort, gyerekpuncsot, sülthurkát, kolbászt, halászlevet és töltöttkáposztát is kérhetnek tőlünk. Mindent ott folytatunk, ahol abbahagytuk. Jó újra találkozni a vásárlókkal, remélem, hogy ezúttal is sok szép emlékkel gazdagodunk majd!” – lelkendezett Rácz Imre, aki szinte minden adventi vásáron részt vesz. „Esténként fantasztikus a hangulat! Sokan megállnak, hogy egy finom forraltbor mellett beszélgessenek. Szeretem ezt a családias légkört” – fűzte hozzá.

vasar02

Ahogy az lenni szokott, a vásárnyitón ezúttal is kihirdették az adventi rajzverseny nyerteseit, ám ezúttal a díjak átadására a járványhelyzet miatt csak később kerül sor. A Kis Jézus Aranyalma, adventi várakozás című pályázatra idén is sok szép alkotás érkezett – az óvodások, iskolások és a Fejlesztő Napközi Otthon tagjai által készített remekműveket az önkormányzat földszinti folyosógalériáján csodálhatják meg az ügyeiket intézők.

„Bízom abban, hogy a megfelelő óvintézkedések betartása mellett egészen karácsonyig látogatható lesz az adventi vásár! A koronavírus-járvány sajnos nemcsak a hétköznapjainkat árnyékolta be, hanem a legszentebb ünnepeinket is. A félelem és a bizonytalanság beköltözött az életünkbe; az idősek nem, vagy csak alig találkozhattak a fiatalabbakkal. Remélem, hogy idén ez másképp lesz, és ismét gondtalanul készülhetünk a karácsonyra!” – fogalmazott Fonti Krisztina alpolgármester.

fonti_krisztina03

„Nagy örömmel és lelkesedéssel vártuk ezt a napot. Jó érzés újra átélni az adventi vásár hangulatát, és közösen készülni Jézus születésének ünnepére. Ezek a pillanatok talán segítenek elfelejteni a járvány okozta nehézségeket!” – mondta Menyhárt Éva, akitől azt is megtudtuk, hogy több tervezett program is elmarad. „Bízom abban, hogy ennek ellenére így is egészségben, szeretetben és békességben élhetjük meg az ünnepi időszakot!” – tette hozzá a Hegyvidéki Kulturális Szalon vezetője.

maszk_babszinhaz03

Az első napot a kicsik nagy kedvence, a Maszk bábszínház betlehemi története tette még idillibbé, majd az Istenhegyi Szent László Plébánia közreműködésével a Városháza téri adventi koszorú első gyertyáját is meggyújtottuk.

gyertyagyujtas01

December 23-ig különleges élmények várják a karácsonyra készülőket. A Városháza térre többek között a gyerekek egyik nagy kedvence, Danny is elhozza kedves meséit, de dallamokban gazdag interaktív koncertekből sem lesz hiány. A felnőtteket esténként könnyed jazz-zene hívja lazításra, december 5-én a Mikulás találkozhatunk, a Bartók Konzi növendékei pedig advent hangjaival érkeznek majd.