Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Az időseket köszöntötték

Az időseket köszöntötték

1991-ben nyilvánította október 1-jét az ENSZ közgyűlése az idősek világnapjává. Ebből az alkalomból idén is műsoros délutánnal és ajándékokkal kedveskedett az önkormányzat a kerületi szépkorúaknak.

Ahogyan a MOM Kulturális Központban megrendezett programon elhangzott, az idősek világnapján fejezzük ki tiszteletünket azok iránt, akik a munka világából kilépve, immár jól megérdemelt nyugdíjas éveiket töltik. Október 1. egyben a zene világnapja is, így a szépkorúaknak szóló ajándékműsorban a muzsika kapott főszerepet. Nagyszerűen illik ide Babits Mihály gondolata, mely így szól:

„Megmondom a titkát, édesem a dalnak:
Önmagát hallgatja, aki dalra hallgat.
Mindenik embernek a lelkében dal van,
és a saját lelkét hallja minden dalban.
És akinek szép a lelkében az ének,
az hallja a mások énekét is szépnek.”

gergely_robert_vago_bernadett0101

Az időseket köszöntő Pokorni Zoltán bevezetőjében egy anekdotát osztott meg a színháztermet zsúfolásig megtöltő közönséggel. Történt, hogy André Kosztolany-t (Kosztolányi Endre) 90. születésnapján megkérdezték, mire vágyik még az életében. A híres tőzsdei szakember azt mondta, szeretne még egyszer 75 éves lenni. Ez mutatja meg igazán, hogy még egy viszonylag magas korra is lehet jókedvvel tekinteni.

Nemrégiben egy újságcikk számolt be arról – folytatta beszédét a polgármester –, hogy Magyarországon a II. és a XII. kerületben élnek a legtovább az emberek, az ország más településeihez képest akár tíz évvel hosszabb az átlagéletkor a Hegyvidéken. Az internetes újság szerint ilyen számok Új-Zélandon és Svájcban vannak, hozzájuk hasonlóak a hegyvidékiek életkilátásai. Ezt az önkormányzat adatai is alátámasztják, ezek szerint a kerületben 4293 nyolcvan év feletti, ezen belül 734 kilencven évnél és 24 száz évnél idősebb polgár él.

„Hogy ezt a hosszú életet mennyire tudják értelmesen, haszonnal megtölteni, már részben közös ügy, amiből az önkormányzat is kiveszi a részét” – hívta fel a figyelmet Pokorni Zoltán emlékeztetve arra, hogy számos kerületi intézmény foglalkozik az idősekkel.

A szociális iroda azon dolgozik, hogy az életkora miatt az alapvető szükségletekben senki se szenvedjen hiányt, az önkormányzat támogatásokkal, segélyekkel biztosítja mindenki számára az emberhez méltó életet.

Persze ennél többre vágyunk, hogy ne pusztán a számlák kifizetése, a lakhatás, az ételvásárlás körül forogjon az életünk. Ezért működnek a gondozási központok, a Hegyvidéki Kulturális Szalon és a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft., amelyek folyamatosan jobbnál jobb szabadidős programokkal várják a nyugdíjas korosztályt.

Mint elhangzott, sokan megélik a 100. életévüket a kerületben. Köztük van Vörös Lászlóné Terike néni, aki az év végén ünnepeli 102. születésnapját. Az önkormányzat tudomása szerint ő jelenleg a legidősebb kerületi lakos, akit Pokorni Zoltán polgármester egy csokor virággal köszöntött.

 voros_laszlone_terike01

Ajándék nemcsak Terike néninek, hanem az összes jelenlévőnek járt, a CBA által összeállított csomagban kávé, édesség, kakaó tea és egy üveg bor kapott helyet. „Úgy gondoljuk, hogy ebből az alkalomból nem tartós élelmiszereket kell adni, hanem olyan finomságokat, amiket sokan spórolásból, vagy anyagi okokból csak ritkán engednek meg maguknak” – indokolta az ajándékválasztást a polgármester.

A színpadi műsorban a tragikusan fiatalon elhunyt Szécsi Pálra emlékezett a Gergely Theáter, amely emlékkoncerttel, országos turné sorozattal idézi fel a táncdalénekes legnagyobb slágereit.

gergely_robert_pal_denes03

Gergely Róbert művészbarátait is felkérte, hogy csatlakozzanak hozzá, így lépett fel a Hegyvidéken Vágó Bernadett az Operett Színház művésznője és Pál Dénes énekes. A zenei kíséretet a STUDIO 11 COMBÓ adta, Tót Gyula és Rátonyi Róbert vezetésével. Némedi-Varga Tímea és Mayer Blanka vokalisták mellett a Show Dance csapata színesítette a Rimár Izabella koreográfiájával megvalósult nagy sikerű előadást.