Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Ismét becsengettek a Szalonegyetemen

Ismét becsengettek a Szalonegyetemen

Egy év kihagyás után ismét becsengettek a Hegyvidéki Kulturális Szalon egyetemén, ahol tudományos, ismeretterjesztő témákkal várják a szépkorú diákokat. A 2021/2022-es tanév minden eddiginél különlegesebb, hiszen az intézmény idén ünnepeli fennállásának tizedik évfordulóját. Kerületünk egyik legnépszerűbb közösségi pontja szeptember 18-ig élményekben gazdag születésnapi fesztivállal kedveskedik a látogatóknak.

„Mielőtt megnyitnánk az idei tanévet, meg kell kérdeznem: mindenki beoltatta magát?” – fordult a Szalonegyetem szépkorú hallgatóihoz Pokorni Zoltán polgármester. „Természetesen igen!” – válaszolták egybehangzóan a diákok, akiknek hosszú hónapokig le kellett mondaniuk a közösségi találkozásokról. „A vírus miatt sokáig bezárkóztunk. Ez is rámutatott arra, hogy sokféle lelkiállapota lehet egy embernek. Olykor a világot ridegnek és nyomasztónak látjuk. Egy olyan helynek, ahol beláthatatlan veszélyek leselkednek ránk. Máskor színesnek és felfedezésre várónak, ahol boldogok vagyunk” – mondta a polgármester, aki szerint a Hegyvidéki Kulturális Szalon szeretettel teli, elfogadó közössége lehetővé teszi, hogy megtapasztaljuk az élet pozitív oldalát. „A Szalonegyetem is ezt a célt szolgálja. Az előadók a szakmájuk bemutatása mellett a saját kincseiket is elhozzák; nekik köszönhetően minden hallgató megismerheti a világ szépségeit” – tette hozzá Pokorni Zoltán, aki sok jó előadást és emlékezetes pillanatokban gazdag szemesztert kívánt.

pokorni_zoltan03

A Szalonegyetem első óráján Potyó Imre, az év természetfotósa ötszáz mesébe illő képpel kalauzolta el a diákokat a természet varázslatos világába. Az előadáson a fotózás kulisszatitkai mellett a szajkót, a havasi cincért, a széncinegét, a macskabaglyot és a börzsönyi táj érintetlen csodáit is újfajta perspektívából ismerhettük meg.

potyo_imre

Az idei tanévnyitó nem csak a viszontlátás öröme miatt volt különleges: a Hegyvidéki Kulturális Szalon ugyanis öt napon át tartó fesztivállal ünnepeli tizedik születésnapját. „Tíz évvel ezelőtt, a hetvenkilenc négyzetméteres gyermekkönyvtár helyén nyitotta meg kapuit a Hegyvidéki Kulturális Szalon; ma már több, mint hatszáz négyzetméteren, öt foglalkoztatóteremmel fogadhatjuk a látogatókat. A Szalon közel negyven civil közösségnek ad otthont. A közös tornákra, az ismeretterjesztő előadásokra, a kiállításokara és a fesztiválokra is öröm visszagondolni” – emlékeztetett Menyhárt Éva, az intézmény vezetője, aki azt is elmondta, mit kíván a hegyvidéki közösségi élet egyik kiemelt színterének: „tortánk most csak jelképesen lehet, de ha elfújhatnánk a gyertyákat, akkor jó egészséget kívánnék mindenkinek, és azt, hogy a közösségünk még jó sokáig együtt maradhasson. A kulturális programok mindannyiunkra pozitívan hatnak, hiszen a lélek is segíthet abban, hogy a testünk egészséges legyen” – fogalmazott Menyhárt Éva, akitől azt is megtudtuk, hogy szeptember 18-ig érdekességekben, élményekben és dallamokban gazdag programokkal, valamint különleges családi hétvégével kedveskednek a látogatóknak.

  • A Szalon10 Fesztivál részletes programkínálatát itt találják.